Arvutipoodi pidanud kelm mõisteti süüdi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple iPad oli näiteks üks seade, mida seda osta soovinu kätte ei saanud.
Apple iPad oli näiteks üks seade, mida seda osta soovinu kätte ei saanud. Foto: SCANPIX

Eile jõustus Tartu maakohtu otsus, mis mõistis Siim Ruga ja tema ettevõtte süüdi ohtrates kelmustes, meest karistati kolmeaastase tingimisi vabadusekaotusega.

Süüdistuse kohaselt postitas Siim Ruga (26) oma ettevõtte OÜ Computech veebilehel kuulutuse arvutite ja arvutitehnika müügi kohta. Kriminaalasja kohtueelset menetlust läbiviinud lõuna prefektuur tuvastas 13 kannatanut, kes esitasid arvutipoele tellimuse ja kandsid selle eest ka raha ettevõttele üle, kuid jäid lõpuks ilma nii rahast kui tellitud kaubast.

Kannatanute hulgas oli nii era- kui ka juriidilisi isikuid – juriidilisi mõnevõrra isegi rohkem – ning kuriteod pandi toime 2013. aasta juunist kuni septembri alguseni. Summad, mis Ruga kannatanutelt välja pettis, jäid vahemikku 224 kuni 1736 eurot. Ligi pooltel juhtumitel oli kannatanute jaoks tegemist 1000 euro suuruste väljaminekutega.

Hoiatused avalikes foorumites

Hoiatusi Ruga ja tema ettevõtte kohta leidis avalikest foorumitest juba 2013. aasta juulist. Näiteks Hinnavaatluse foorumis kirjeldavad mitmed pettasaanud oma juhtumeid.

«Telefonile ei vasta, emailidele ei vasta, skypes ei vasta,» kirjeldas 23. juulil üks petta saanutest, kuidas ta tahtis osta äiale iPhone’i ja endale iPad’i, kuid jäi ilma nii seadmetest kui ka neile kulutatud rahast. «Olen ka mina üks järjekordne ohver, kelle Siim Ruga ja ettevõte Computech üle lasi – hetkel seis selline, et pole kaupa, pole raha!» tähendas teine 5. augustil.

Lisaks eelnevale süüdistati Ruga’t selles, et ta sõlmis oma ettevõtte esindajana vähemalt kahel korral laenulepingu, mille tulemusel pettis mees ettevõtte kasuks välja 22 000 eurot. Ruga lähedased said võetud laenudest, mida nad pidid käendama, teada alles siis, kui neile saadeti teatised võlgnevuse kohta. Ruga oli võltsinud laenude saamiseks nende digiallkirju.

Ka esitati mehele süüdistus selles, et ta omastas sõiduauto 2013. aasta lõpus Kia Ceed väärtusega 6600 eurot, mille ta müüs edasi selleks müügilepingut võltsides ja hiljem omastas müügist saadud sularaha – 5000 eurot.

Pääses tingimisi vabadusekaotusega

Oma 18. augusti otsusega mõistis Tartu maakohus nii Siim Ruga kui OÜ Computech süüdi ja määras neile järgmised karistused. OÜ Computech sai rahalise karistuse summas 10 000 eurot, mis tuleb tasuda maksu- ja tolliametile käimasoleva aasta 3. oktoobriks. Lisaks rahuldas kohus ka juhtumi käigus esitatud tsiviilhagid, mis olid kokku summas 10 592 eurot.

Siim Ruga ise sai liitkarituseks kolm aastat vangistust, mida ei pöörata täielikult täitmisele, kui ta kolme-aastase katseaja jooksul uut kuritegu toime ei pane ja täidab kontrollnõudeid. Viimaste hulka kuulub näiteks kohtu määratud alalises elukohas elamine ja allumine kriminaalhooldaja kontrollile, sealhulgas igasugustes küsimustes, mis puudutab kodust või Eestist lahkumist.

Tuleb kohe politseisse pöörduda

«Virtuaalmaailmas toime pandud kuritegude puhul ei pöördu kannatanu reeglina koheselt politseisse,» märkis juhtumi kohtueelset menetlust juhtinud lõuna ringkonnaprokuratuuri abiprokurör Ruti Kilg. Tema sõnul on sellistel juhtudel väga tavapärane, et kõigepealt üritab kannatanud iseseisvalt probleemi lahendada, otsides esmalt libamüüjaga kontakti. «Kuid nagu näitab kohtupraktika ei too see tihti oodatavat tulemust, alles siis pöördutakse politseisse,» nentis ta.

Selliseid kelmusi toime panevad inimesed aga tavaliselt panustavadki, kuna siis, kui politseisse pöördutakse, on kannatanute ring, keda petetakse, läinud märksa suuremaks. «Ka selle kriminaalasjaga seotud esimesed tellimused, mis jäid täitmata, olid tehtud juunis, aga teated võimalike kelmuste kohta hakkasid politseisse laekuma alles augustis,» sõnas abiprokurör.

Nii soovitab Kilk igasuguste sarnast laadi tehingute puhul teha alati enne ostma asumist teha erinevate suhtlus- ja müügiportaalide vahendusel ettevõtte taustauuring, et veenduda selle usaldusväärsuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles