Kas nutikelladest saab lõpuks asja?

Kuldar Kullasepp
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tootjad

Igal sügisel Berliinis peetav IFA on Euroopa olulisim ja maailma üks tähtsamaid tarbeelektroonika messe. Peaaegu kõik tuntumad tootjad näitavad uusi seadmeid alates nutitelefonidest kuni külmikute ja pesumasinateni. Lisaks lugematu hulk väikseid ja vähem tuntud ettevõtteid, kes püüavad samuti tähelepanu.

Eelmisel aastal IFAst kokkuvõtet tehes pälvisid palju tähelepanu nutikellad. Ka tänavu annavad olulisemate toodete hulgas tooni just randmetel kohta otsivad seadmed. Kas midagi pole siis muutunud? Tegelikult on küll: nutikellad on arenenud palju paremaks.

Veel aasta eest näisid nutikad käekellad olevat pigem tehnikafriikide pärusmaa. Seda hoolimata tootjate pingutustest teha tootest masside lemmik. Ettevõtted nagu Samsung, LG ja Motorola töötasid palehigis: neil oli vaja 5.–10. septembrini toimuval IFA-l tulla välja nutikellaga, mis on vääriline vastane Apple’ile, kes esitles oma seadet möödunud aasta 9. septembril, mõni päev pärast toonase IFA algust. Vaadates aga viimasele 12 kuule tagasi, võib öelda, et valdkonna turuliidriks tõusis tõenäoliselt ikkagi Apple. Päris kindlalt ei saa seda veel väita, kuna tootja pole oma müüginumbreid avaldanud, kuid analüütikud pakuvad Apple’i turuosaks koguni kuni 75 protsenti. Kuidas paistavad aga järgmised 12 kuud?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles