Õppelaenu võtnud tudengitel tuleb peagi tasuda intressid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Sille Annuk.

Peagi saabub õppelaenu pakkuvates pankades tähtaeg, kus varasematel aastatel laenu võtnud tudengid peavad tasuma iga-aastased intressid.

Õppelaenuintresse tuleb tasuda kord aastas sügiseti: 30 000-kroonise laenusumma puhul on intressimakse orienteeruvalt 1500 krooni, 60 000-kroonise laenusumma korral 3000 krooni, 90 000-kroonise laenu puhul 4500 krooni ringis. Intressi tuleb vastavalt võetud laenusummale tasuda ühekordsete aastaste maksetena kuni ajani, mil alustatakse laenu tagasimakseid.

«Kui tudeng võtab ka teisel ja kolmandal õppeaastal laenu, võetakse intressisumma kohe laenust maha. Kui aga laenusaaja loobub õppelaenust, ei soovi saada seda enne jooksva õppeaasta 31. oktoobrit või pole õigustatud õppelaenu saama, tuleb seni võetud summalt tasuda pangale intress lepingus märgitud kuupäevaks,» selgitas Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse juht Piret Suitsu.

Krediidipangas on intressi tasumise tähtajaks 30. oktoober, Swedbankis 31. oktoober, Nordea pangas 1. november, SEB pangas 3. november ja Sampo Pangas oodatakse intressimakseid 30. novembriks.

Pank  võtab intressi maha lepingu põhitingimustes fikseeritud arvelduskontolt.

«Enamiku tudengite jaoks on tegemist suure summaga, mille jaoks ei pruugi olla kontol piisavalt raha või siis kulub intresside tasumiseks ootamatult suur osa kuisest elamisrahast,» rääkis Suitsu. «Seega on mõistlik arvestada selle väljaminekuga juba ette ning selleks raha kõrvale panna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles