Lugejad koolivormist: ei pea ajusid ragistama, milliste riietega laps kooli saata

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kabala kooli õpilased koolivormi kandmas.
Kabala kooli õpilased koolivormi kandmas. Foto: Dmitri Kotjuh

Koolivormi kandmine õppeasutustes on üha sagedasem ja nii mõnedki lapsevanemad on arvamusel, et tegu on väga positiivse nähtusega, kuid leidub ka neid, kelle meelest kohustuslik riietus on paras nuhtlus.

Kuna paljud õppeasutused on koolipildi ühtlustamiseks kohustuslikuks teinud koolivormi kandmise, siis tegi tarbija toimetus üleskutse, et lapsevanemad jagaksid kogemust, kas koolivormi on kallim soetada kui igapäevarõivaid.

Paljude lapsevanemad arvavad, et koolivorm on positiivne nähtus

«Mulle lapsevanemana meeldib koolivorm ja see on mugav, sest lapsel on selles hea olla ning pole ebavõrdsust riietuse osas,» sõnas lapsevanem, kelle lapse koolis on koolivorm vabatahtlik. «Tüdrukutel on ette nähtud pihikkleit ja poistel vest, mida kantakse ka palju kooli pidulikel üritustel,» märkis ta.

Lapsevanem ei arva, et see tuleb kallim kui tavariietus, pigem odavam kui on pidevas kasutuses. «Tüdrukutel läheb alla ükskõik, milline pluus ja jalga sukkpüksid, poistel samuti pluus ja püksid ning sellised riideesemed on pea igal lapsel kodus olemas,» sõnas ta.

Teine lapsevanem ütles, et enamikes koolides on nii-öelda kohustuslikuks koolivormi osaks vest, tekkel, lips ja juurde saab kombineerida mis tahes tumedad püksid või seeliku. «Minu lapse koolis on igapäevaselt soovitav kanda näiteks polosärke,» sõnas ta ja lisas, et kui mõnele on nõukogude ajast meeles higihais või mustad riided, siis eks see riietus oli kodu peegel. «Ma ei mäleta küll oma kooliajast, et oleks pidanud mustade või haisvate riietega koolis käima,» ütles lapsevanem, kes leiab, et kooli õhkkond peakski olema veidi soliidsem.

«Ma ei pea õigeks, et käiakse ringi mis tahes t-särkidega, millel vaatab vastu mõni pilt või kiri,» sõnas lapsevanem, kes leiab, et suhtumine algabki kõik kodust. «Minu meelest on koolivorm väga mugav ja pidevalt ei pea ajusid ragistama, milliste riietega laps kooli saata,» sõnas ta.

Koolivorm võib olla ka paras nuhtlus

Mõne lapsevanema arvates on koolivorm jällegi paras nuhtlus. «Koolivormi iga ese maksab üle 20 euro, loomulikult ei saa ju hakkama ainult ühe komplektiga, seega läheb koolivormile ligi 150 eurot, mis on väga suur summa,» märkis lapsevanem, kelle meelest saab igapäevased riided palju odavamalt.

Samuti arvas ta, et kui koolivormi ei olnud, oli elu palju lihtsam. «Juhul kui üks ese sai mustaks, panid selle rahuliku südamega pesukorvi ja pesid siis, kui vajalik kogus tumedaid või heledaid riideid oli koos,» sõnas ta. «Koolivormi peab paraku eraldi pesema ja kuivatama,» ütles ta.

Leidub ka neid koole, kus lastel on kohustuslik kooli pidulikel üritustel. «Minu lapsel on kohustuslik ainult tekkel ja olgem ausad, pähe on ta pannud seda seitsme aasta jooksul täpselt kolm korda ning enamikel üritustel vedeleb see koti põhjas,» rääkis lapsevanem, kelle arvates ei kulu tavaliste riiete nii palju, kui arvatakse.

Tema on õnnelik, et tema lapsel koolis ei pea kohustuslikus korras riideid ostma. «Sügisel ostsime ainult kehalise riided ja tossud (mida peab ostma ka koolivormi omav laps), t-särke ning triiksärke on võimalik soodsamalt soetada, seega toetan igati pigem vormivabadust,» sõnas ta.

Koolivorm on kallim, kuid mõjub õpilase käitumisele positiivselt

Mitme lapse ema on arvamusel, et kohustuslik koolivorm on palju kallim. «Minu laste koolis on õnneks kohustuslik ainult koolivest ja pidulikel puhkudel ka koolimüts, aga selle summa eest, mis neile kulub, saab terve kotitäie teise ringi riidekraami,» selgitas lapsevanem.

Ta lisas, et tihtilugu on koolivestid eri vanuserühmadele erinevat värvi ka. «Poistel ja tüdrukutel on erinevad mudelid, nii et õelt vennale ja vastupidi ka jääda ei saa, seega on meie perele igatahes suur lisaväljaminek,» ütles mitme lapse ema.

Üks meesterahvas on arvamusel, et kooliriietuse osas on heaks eeskujuks näiteks Saaremaa Ühisgümnaasium. «Põhikoolis koolivorm, gümnaasiumi osas poistel lips ja ülikond,» ütles meesterahvas, kelle sõnul kantakse neid hea meelega, kuna õpilased näevad igapäevaselt soliidsed välja. «Ja rõhutan, tegemist ei ole rahakate lapsevanemate kooliga, seega võiks sarnane reegel olla ka teistes koolides, sest see mõjub ka käitumisele positiivselt,» arvas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles