Isikuandmeid töötlevad õigesti vaid kaks inkassofirmat

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dokumendid.
Dokumendid. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Andmekaitse Inspektsioon uuris inkassoteenust pakkuvate ettevõtete tegevust, et kontrollida, kuidas töödeldakse eraisikutest võlgnike isikuandmeid.

Erilist tähelepanu pöörati kogutud isikuandmete koosseisule, andmete töötlemise eesmärkidele, isikutele, kelle andmeid töödeldakse, kategooriatele ja andmete säilitamise tähtaegadele. Kokku uuriti 20 ettevõtet. Tulemused näitasid, et korrektselt töötlesid isikuandmeid ainult kaks inkassofirmat: ITM Inkasso OÜ ja CKE Inkasso OÜ. Sellegipoolest võis AKI teatel rahule jääda nii andmete koosseisu, allikate kui isikute kategooriatega, kelle andmeid töödeldi - see vastas suures ulatuses andmete töötlemise eesmärkidele.

Inspektsioon ei jäänud rahule olukorraga, mis puudutas kogutud andmete säilitamistähtaegu. Paljud firmad ei olnud selle peale üldse mõelnud või olid tähtajad seatud suvaliselt. Seetõttu esitas inspektsioon ka enamikule firmadele soovituse isikuandmete kaitse seaduse paremaks rakendamiseks.

Kahe ettevõtte puhul selgus, et lisaks võlgnike isikuandmetele töödeldi vajadusel ka võlgniku perekonnaliikmete ja sugulaste isikuandmeid. Põhjenduseks öeldi võlgnikuga kontakteerumise ja tagasimaksete suuruse hindamise vajadus. Kolmandate isikute andmete töötlemine sellistel juhtudel ilma nende nõusolekuta on lubamatu ning nendele firmadele tehti ettepanek sääraste andmete töötlemine lõpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles