Kuidas küsida palka parasjagu

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karjäärinõustaja Tiina Saar-Veelmaa leiab, et hea aluse palgakõnelusteks annab see, kui töötaja oskab välja tuua, mille poolest on tema väärtus ettevõtte jaoks kasvanud.
Karjäärinõustaja Tiina Saar-Veelmaa leiab, et hea aluse palgakõnelusteks annab see, kui töötaja oskab välja tuua, mille poolest on tema väärtus ettevõtte jaoks kasvanud. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Palgateema on inimeste jaoks alati tundlik. Piinlik on küsida liiga palju, siis võin kaotada võimaluse tööd saada, aga kui küsin vähe, siis arvatakse, et ma ei väärtusta ennast, või makstaksegi nii vähe kui võimalik.

Pärisin psühholoogist karjäärispetsialistilt Tiina Saar-Veelmaalt, kuidas peaks õigesti palka küsima nii tööle minnes kui ka juba tööl olles.

«Alustama peaks sellest, et töötaja ja tööandja vahetavad töövestlusel omavahel väärtusi. Seepärast pole näiteks mõttekas põhjendada oma ootusi kõrgemale palgale muutunud kulude või kalli eluasemelaenuga. Väärtuste vahetamine tähendab kõige primitiivsemal viisil seda, et töötaja annab tööpanuse, loob väärtust tööandjale ja ettevõte tasub loodud väärtuse eest. On erialasid, kus loodav väärtus on lihtsamini tajutav ja ka välja arvutatav, ning töid, kus on keerulisem panust rahasse ümber arvutada,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles