Kas Eestis on arste vähemaks jäänud või juurde tulnud?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervise Arengu Instituudi (TAI) statistika näitab, et mullu töötas Eestis 33 arsti vähem kui kaks aastat tagasi, samas näitab tervishoiutöötajate register, et arstide hulk on hoopis 250 võrra kasvanud.

Meditsiiniuudiste portaal Mu.ee vahendas eilsel sotsiaalkomisjoni avalikul istungil arstide hulga üle tekkinud vaidlust, mis sai alguse sellest, et sotsiaalminister Hanno Pevkur teatas optimistlikult, et vaatamata arstide suurele tungile välismaale minna, on meil tänavu 250 töötavat arsti rohkem kui 2007. aastal.

Terviseameti juhtivinspektor Peeter Mardna avaldas taolise väite üle imestust ning teatas, et ta ei usu, et tegevarstide arv päriselt suurenenud on. «Kui me liidame kokku kõik riigist lahkunud, pensionile läinud ja surnud arstid, keda on aasta jooksul rohkem kui ülikooli lõpetajaid, siis ei saa arstide arv aasta-aastalt suureneda,» oli Mardna veendunud.

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna nõuniku Pille Saar märkis seepeale, et Eestis töötavate arstide ja teiste tervishoiutöötajate arv on kõige täpsem TAI statistikas. «TAI tervishoiupersonali andmed saadakse tervishoiuasutustelt. Seega kajastavad need andmed reaalselt töötavate tervishoiutöötajate hulka. Nii näiteks töötas Eesti tervishoiuasutustes 2009. aasta 31. detsembri seisuga 4471 arsti,» selgitas Saar. 

Tervishoiutöötajate register, mida peab terviseamet, annab arstide arvuks aga hoopis suurema numbri. Selle andmeil on Eestis oktoobri keskpaiga seisuga koguni 5765 arsti.

Saare sõnul on erinevus TAI statistika ja registri vahel tingitud sellest, et viimane kajastab kõiki registreeritud tervishoiutöötajaid, kellel on õigus Eestis tervishoiuteenuseid osutada . Seega on seal kirjas ka need, kes reaalselt arstina ei tööta.

«Tervishoiutöötaja kustutatakse registrist pärast surma või kui tema suhtes on jõustunud süüdimõistev kohtuotsus, millega talt on kvalifikatsiooni tõendavas dokumendis või registris märgitud erialal tegutsemise õigus ära võetud,» lisas Saar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles