Talvekartulit tasub osta oktoobris

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PM Tarbija

Sel aastal on kartulivõtmine ja müük alanud, kuid mitmed müüjad soovitavad suures koguses kartulit osta alles oktoobris, sest siis on näha, kui hästi köögivili talvele vastu peab.

Kui Vahtra talu peremees Lõuna-Eestis põllul kartuleid korjab, siis perenaine Teevi Narruskberg müüb keskturul seitset erinevat sorti, mille kõikide kilohind ei ole hetkel kallim, kui 50 euro senti. «Kartul kasvab hästi ja tänavune saak on mullusega võrreldes isegi parem,» sõnas ta ja lisas, et ka suuruse poolest on kartul isegi suurem kui näiteks eelmine aasta.

Kuna Lõuna-Eestis oli suvi pigem kuiv, siis kardeti, et paljud kartulid võivad ära ussitada. «Mõned nädalad tagasi hakkasid vihmahood sagenema ja see tegi kartuli kasvamisele palju head ning suurem ussitamine jäi õnneks ära,» sõnas perenaine.

Narruskberg soovitab suurema jao kartulit osta oktoobris, sest hetkel käib aktiivne korjamine. «Oktoobris on näha, milline kartul on ja kui hästi ta vastu peab ja talve üle elab,» selgitas ta. Seetõttu on ta kindel, et hind võib veel pisut langeda kuskil 30 sendi peale siis, kui kartuleid rohkem müüki tuleb.

Kui on soovi endale talveks kartul osta, siis soovitab Vahtra talu perenaine vaadata neid sorte, mille puhkeaeg on pikem. «Just seetõttu, et nad ei lähe nii kiiresti kasvama ja idanema nagu värske kartul, aga üldiselt säilivad ju kõik kartulid jahedas keldris kenasti üle talve,» märkis Narruskberg.

Paar lauda edasi sõnas müüja, et praegu ei ole suurem kartuli hooaeg. «Pigem tahab mugul praegu kasvada ja natukene on veel vara võtta keldrisse talveks kartul, sest koor on õhuke,» selgitas müüja. Tema sõnul võib hind kindlasti langeda. «See käib niimoodi jooksvalt, vaatame, mis hinnaga teised pakuvad ja siis kohendame enda hinnad ka selle järgi,» märkis müüja.

Balti jaama turul müüakse samuti vähemalt kuut erinevat sorti kartuleid. «Minu letis hind alla ei lähe, aga kõrgemaks läheb millalgi küll,» lausus müüja ja lisas, et see aasta ei ole müügil nii palju kartuleid kui näiteks eelmine. «Ilmselt ka sellepärast, et polnud piisavalt soodsat ilma, mis oleks mugula kiiremini arenema pannud,» sõnas müüja.

Keevalliku talu peremees müüb oma kartuleid Nõmme turul ja soovitab samuti suurema ostu teha järgmisel kuul. «Tark inimene ostab kartuli oktoobris, sest siis on ta juba kuu aega seisnud ja saab näha, kui hästi ta jahedamat ilma kannatab ja kas eksisteerib mädanikke,» selgitas ta. Kartulikasvataja sõnul võib langeda mõne nädala pärast ka kartuli kilohind. «Hetkel soovitan osta kohe söömiseks, näiteks «Laura» on väga hea salatikartul ja «Fontana'ga» tuleb imemaitsev puder,» lausus ta.

Kolme erineva turu kartuli kolihind.

Balti jaama turgKeskturgNõmme turg
Vineta: 0.50 - 0.60 eurVineta: 0.50 - 0.60 eurVineta: 0.80-1.20 eur
Solist: 0.60 eurLaura: 0.50 eurSolist: 1.20 eur
Printsess: 0.38 eurGala: 0.50 eurLaura: 0.90-1 eur
Veneta: 0.40 eurArielle: 0.50 eurFontana: 1 eur
Ando: 0.40 eurAndo: 0.60 eurBirgit: 1-1.50 eur
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles