Eesti Pank teeb ettevalmistusi uute 20-euroste kasutuselevõtuks

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
25. novembrist tuleb kasutusele uus 20-eurone rahatäht.
25. novembrist tuleb kasutusele uus 20-eurone rahatäht. Foto: Eesti Pank

Kahe kuu pärast hakkavad euroliidus kehtima uue kujunduse ja turvaelementidega 20-eurosed rahatähed, mistõttu on Eesti Pank alustanud kaupmehi ettevalmistavate tegevustega.

«Uute 20-euroste sujuvaks kasutuselevõtuks on oluline, et ettevõtjad uuendaksid aegsasti rahakäitlusseadmeid ja oleksid teadlikud rahatähe uuendustest,» annab Eesti Pank teada oma pressiteates, viidates 25. novembrist algavatele muudatusele, mille järel hakkavad nii Eesti Pank kui teised euroala keskpangad väljastama uusi 20-euroseid rahatähti.

Uue seeria 20-eurose rahatähe puhul on kõige silmatorkavamaks muutuseks uus turvaelement – läbipaistev portreeaken rahatähe paremal serval hologrammriba peal. Vastu valgust vaadates on aknas näha Europe portree. Ülejäänud turvaelemendid – Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel – on sarnased nagu uutel 5- ja 10-eurostel.

Panga kinnitusel läheb käibele tulevate uute rahatähtedega maksmine sujuvalt, kui kaupmehed on oma rahakäitlusseadmeid ja autentimisvahendeid uutele kupüüridele vastaks kohandanud enne novembri lõppu. «Kõik kaupmehed peavad käibivat raha vastu võtma. Kui rahatuvastusseade on rikkis või uuendamata, saab kõikide rahatähtede ehtsust tuvastada vaadates, kompides ja rahatähte kallutades,» sõnas Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve.

Kaupmeeste paramaks ettevalmistamiseks korraldab Eesti Pank sularahakäitlejatele oktoobris ja novembris Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Narvas ka uut rahatähte tutvustavaid koolitusi. Lisaks sellele saadab Euroopa Keskpank oktoobris kõikidele sularahakäitlejatele üle Eesti uue 20-eurost tutvustava trükise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles