Mahlakott seljatab klaaspurgid

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümbriskarp aitab mahlakotist mugavamalt mahla välja kallata.
Ümbriskarp aitab mahlakotist mugavamalt mahla välja kallata. Foto: Kuvatõmmis

Bag-in-box (BIB) kotid on mugav ja turvaline lahendus mahlasõbrale, kes ise mahla pressib või seda tuttavatele transportida soovib.

Spetsiaalsed mahlakotid on müügil näiteks Hortese aianduskeskuses ning Pakendikeskuses. Horteses on kolme- kuni viieliitrised mahlakotid ja -karbid saadaval alates 2011. aasta sügisest ning turundusspetsialisti Birgit Jõgeva sõnul on need oluliselt populaarsemad kui tavalised klaaspurgid. Ka Pakendikeskuse Lõuna-Eesti müügijuht Siret Kapak nõustus, et kottide populaarsus aina kasvab, sest inimesed otsivad mugavamat alternatiivi klaaspudelitele ja –purkidele. Pakendikeskus on müünud kolme- ja viieliitrisi spetsiaalse hõbedase kaitsekihiga kotte  2014. aasta septembrist, selle aasta augustis lisandus valikusse 1,4-liitrine püstiseisev mahla- või veinikott.

«Pakendikeskuse mitmekihilistel kottidel on mahla ja veini paremaks säilimiseks kasutatud barjäärkihti, mis tagab kaitse valguse ja niiskuse eest ning annab kotile ka iseloomuliku hõbedase välimuse,» selgitas Kapak. Uue püstiseisva 1,4-liitrise koti materjali üheks kihiks on alumiinium, mis tagab parema säilimise.

Horteses müüdavates EVOH-kilest kottides säilib Jõgeva sõnul mahl kinnise koti sees vähemalt aasta aega, juba avatud kotis vähemalt neli nädalat. Mahlakoti lisaks külmikus hoidmine ei ole vajalik, sest kile tagab tugeva hapnikubarjääri. Kotte võib osta koos karbiga või ka ilma, karbist on aga ehk mugavam mahla välja kallata. Mahlakarbid on taaskasutatavad ning neid võib asetada üksteise peale. «Kui kott on eraldi mahlakarbi sees, ei tohiks sellega transportimisel, näiteks ka lennureisil midagi juhtuda,» lisas Jõgeva.

Kapak lisas, et mahla ja veini säilimine kotis sõltub nende töötlemisest ja kvaliteedist. «Pärast koti avamist tekib kotti vaakum, mis ei lase mahlale ega veinile hapnikku ligi, mistõttu säilib see lahtivõetuna vähemalt paar nädalat. Pakendikeskuse mahlakotte võib hoida ilma ümbriskarbita toatemperatuuril, sest hõbedane kaitsekiht ei lase sees olevale tootele valgust ligi,» ütles ta. Koti transportimisel on aga Kapaki sõnul oluline meeles pidada, et kotist väljaulatuvad korgid pealmist kotti ei vigastaks, muul juhul peaks transportimine olema mugav ja turvaline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles