Enim liikluskahjusid tekitatakse parklas

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkla.
Parkla. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Kolmandik Tallinnas registreeritud liikluskindlustusjuhtumitest leiab aset suuremate kaubanduskeskuste parklates või nende juurdepääsuteedel.

Selle aasta esimesel poolaastal toimus Tallinnas ööpäevas keskmiselt 43 liikluskindlustusjuhtumit, millest parkimisega oli seotud 14 juhtumit. Juhtumite arvu poolest on suuremate kaubanduskeskuste parklad võrdsed liiklusrohkeimate ristmikega.

«Näiteks Rocca al Mare Kaubanduskeskuse kõrval asuval Haabersti ristmikul, mis on juhtumiterohkeim ristmik Eestis, toimus esimesel poolaastal üks kindlustusjuhtum vähem kui Rocca al Mare Kaubanduskeskuse parklas,» selgitas Eesti Liikluskindlustuse Fondi (LKF) geoinfosüsteemide valdkonnajuht Ülli Reimets. 

Võrreldes tänavatel ja ristmikel toimunud õnnetustega on kaubanduskeskuste parklate juhtumitel isikukahjusid harvem ja parkimisjuhtumite kahjunõuete summad ligi 40 protsendi võrra väiksemad. Tallinna kaubanduskeskuste parklates ja juurdepääsuteedel toimunud liikluskindlustuse juhtumite kahjunõuete summa oli poole aastaga veerand miljonit eurot.

Kõige juhtumiterohkeim Tallinna kaubanduskeskus esimesel poolaastal oli Ülemiste keskus, mille parklates toimus 72 liikluskindlustuse juhtumit kahjunõuete kogusummaga 62 tuhat eurot. Teisel kohal oli Rocca al Mare Kaubanduskeskus 54 juhtumiga ja kolmandal 37 juhtumiga Kristiine Keskus. Mujal Eesti kaubanduskeskustes toimus enim liikluskindlustuse juhtumeid Tartu Lõunakeskuses, kus oli poole aasta jooksul 38 juhtumit, järgnesid 16 juhtumiga Kaubamajakas Pärnus, 14 juhtumiga Laagri Maksimarket ja 11 juhtumiga Astri Keskus Narvas.

LKF tuletab meelde, et parklates kehtib liiklust korraldavate märkide puudumisel parema käe reegel ning autosse sisenemisel ning väljumisel tuleb olla uste avamisel ettevaatlik, et ei vigastaks uksega teisi autosid.

«Kui siiski juhtub liiklusõnnetus, tuleb õnnetuse asjaolud ning autode kahjud kirjalikult fikseerida ning pildistada, samuti üles joonistada juhtunu skeem. Ära tuleb märkida, kes põhjustas juhtumi ning allkirjastada dokument mõlemapoolselt,» ütles LKF tarbijahariduse valdkonnajuht Jaanika Käärst.

KaubanduskeskusLiikluskindlustuse juhtumite arvKahjunõuete kogusumma eurodes
Ülemiste keskus7262000
Rocca al Mare keskus5444000
Kristiine keskus3722000
Lasnamäe Centrum3429000
Sikupilli keskus2927000
Magistrali keskus2521000
Mustika keskus2020000
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles