Lugeja küsib: kas kaitsekiivri asemel võib kasutada mütsi?

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiiver tööplatsil.
Kiiver tööplatsil. Foto: Anni Õnneleid/Õhtuleht/Scanpix

«Kas kokkupõrgete eest kaitsvat mütsi võib kasutada kaitsekiivri asemel?» uurib lugeja.

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna nõustamise osakonna konsultant Indrek Avi.

Peavigastuste vältimiseks kasutatakse töökeskkonnas sageli tööstuslikku kaitsekiivrit, eelkõige ehitusplatsidel. Osade tööde puhul eelistatakse kasutada ka kokkupõrgete eest kaitsvat mütsi, mis võib olla küll mugavam, kuid selle eelistamist kaitsekiivrile tuleks hoolikalt kaaluda.

Kui peavigastuse ohtu ei ole võimalik vältida muul moel, hinnatakse töökeskkonna riskianalüüsi käigus kaitsevajaduse suurust ning määratakse kindlaks isikukaitsevahendi nõutavad kaitseomadused. Kokkupõrgete eest kaitsvat mütsid on valmistatud kasutaja pea kaitsmiseks väiksemate kokkupõrgete, kriimustuste ja lõikehaavade eest.

Lihtsustatult võib öelda, et kõnesolevad mütsid kaitsevad pead mehaaniliste löökide eest, kui töötaja liikumiskiirusel takistusega kokku põrkab. Kaitsekiivrid on konstrueeritud kaitsma suuremate löökide ja kokkupõrgete eest, näiteks kõrgusest kukkuva ehitusmaterjali või töövahendi eest, mis saavutavad kokkupõrkel üpriski suure löögienergia.

Lisaks on kaitsekiivri kasutamine ette nähtud töötaja kaitsmiseks peavigastuste eest, mis tulenevad kõrgustest kukkumisel. Kaitsekiivrile paigaldatud lõuarihm hoiab seda täiendavalt peast ärakukkumast. Ehitusplatsil on kohustuslik kanda kaitsekiivrit piirkondades, kus tööprotsessist tulenevalt on peavigastuse oht, näiteks kõrgel paiknevatel töötamiskohtadel ja tõsteseadmete tööpiirkonnas.

Kaubandusest peakaitset ostma minnes tuleb otsida sellelt CE vastavusmärgistust ning uurida kasutusjuhendist, kas kaitsekiiver vastab standardile EN 397 ja löögikindel müts standardile EN 812. Vastavushindamise läbinud isikukaitsevahend on testitud ning annab kasutajale vajaliku kaitse ja ka tööandjale kindlustunde.

Siinkohal tuleb lisada, et isikukaitsevahendid pakuvad ettenähtud kaitset, kui neid ohtlikes kohtades kasutada ja vastavalt valmistaja kasutusjuhendile hoiustada ja hooldada. Hoolitse löögikindla mütsi ja kaitsekiivri eest ning see hoolitseb sinu või sinu töötaja eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles