Amet soovitab kasutuseta sõiduki liiklusregistrist kustutada

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Liiklusregistris arvel olevatele sõidukitele, mille liikluskindlustus lõppes 12 kuu eest, rakendub Eesti Liikluskindlustuse Fondi sundkindlustus. Kasutuseta sõiduki soovitab maanteeamet registrist ajutiselt kustutada, tegu on lihtsa ja tasuta toiminguga.

Liiklusregistris peavad arvel olema kasutuses sõidukid, samuti peab neil olema kehtiv liikluskindlustuse leping. «Seisma jäänud sõiduki omanikul, kes pole kindel,  kas sundkindlustus ähvardab tema sõidukit, tuleks esimese asjana kontrollida, millises olekus on sõiduk liiklusregistris arvel ja kui kaua on möödunud viimase liikluskindlustuse lõpust,» ütles maanteeameti sõidukite registriosakonna juhataja Meelis Telliskivi. 

Seda saab teha maanteeameti kodulehel  ja Eesti Liikluskindlustusfondi kodulehel. Kõige kiiremini tasub reageerida nendel, kelle liikluskindlustus lõppes 2014. aasta septembris või enne seda. «Kui liiklusregistris arvel oleva sõiduki liikluskindlustus sai läbi 30. septembril 2014, siis tekib sundkindlustus alates 1. oktoobrist 2015 kell 00.00. Selleks, et sundkindlustust ei tekiks, on omanikul aega tegutseda kuni 30.septembri  kella 23.59,» tõi Telliskivi näite sundkindlustuse jõustumisest.

Liiklusregistris arvel oleval sõiduki omanikul on sundkindlustuse vältimiseks kolm võimalust: sõlmida tavapärane liikluskindlustusleping mõne kindlustusandajaga, sõiduk ajutiselt liiklusregistrist kustutada või sõiduk lõplikult liiklusregistrist kustutada.  Telliskivi rõhutas, et sundkindlustus ei puuduta neid sõidukeid, mille  kindlustuse ja ülevaatuse lõppemisest on möödunud üle kahe aasta ja mille registrikanne on seega juba peatunud.

«Omanikul tuleks läbi mõelda, kas ja millal ta soovib sõidukit liikluses uuesti kasutada,» selgitas Telliskivi. Kui sõidukit kasutatakse liikluses regulaarselt, tuleb sõlmida liikluskindlustus. Kui sõidukit mõnda aega liikluses ei kasutata, kuid tulevikus on plaanis sellega taas sõitma hakata, tasub sõiduk liiklusregistrist ajutiselt kustutada. Kui sõiduk on näiteks sõidukõlbmatu või seda pole kavas enam kunagi liikluses kasutada, tuleks sõiduk liiklusregistrist lõplikult kustutada.

Sõiduki ajutine kustutamine liiklusregistrist

Liikluses mittekasutatavat sõidukit saab registrist ajutiselt kustutada selle omanik või volitatud isik ning sel juhul ei pea omanik täitma ka sõidukiga seotud kohustusi, näiteks maksma liikluskindlustust või raskeveokimaksu. Sõiduki ajutine kustutamine on tasuta ning võtab Maanteeameti e-teeninduses aega vaid mõne minuti. 

Ajutise registrist kustutamise periood saab olla 1-24 kuud. Ajutise kustutamise lõpukuupäeva möödumisel on sõiduk automaatselt tagasi Liiklusregistris ning eraldi lisatoimingut tegema ei pea. Kui soovitakse sõiduk enne ajutise kustutamise lõpukuupäeva tagasi registrisse saada, on sõiduki omanikul või volitatud isikul võimalik ajutine kustutamine ka enne tähtaega ära lõpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles