Liit: autolammutus aitab sundkindlustusest pääseda

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autolammutus.
Autolammutus. Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Autolammutuste Liit soovitab sõidukõlbmatud liiklusvahendid ajutise liiklusregistrist eemaldamise asemel viia lammutamisele, kus need lõplikult registrist kustutatakse.

«Eestis on kümneid tuhandeid kasutuskõlbmatuid autosid, millel puudub kehtiv ülevaatus ja liikluskindlustusleping ning nende remondikulud on suuremad kui auto väärtus,» märkis Autolammutuste Liidu tegevjuht Viktor Hütt. Kuigi üle kahe aasta ilma kehtiva ülevaatuse ja liikluskindlustuslepinguta olnud sõidukitel peatatakse registrikanne, tasub tema sõnul silmas pidada, et peatamine ei tähenda registrist lõplikult kustutamist, seega jääb liiklusvahend omaniku vastutusele alles.

«Kui auto ei ole enam kasutuskõlblik ja omanik selle jupphaaval maha müüb ning kere metallikokkuostu viib, on ta seaduslikult siiski auto omanik, kuigi masinat ennast enam ei ole,» selgitas Hütt ning rõhutas, et sõiduauto saab registrist lõplikult kustutada ainult nõuetekohase lammutustõendi alusel, mille litsenseeritud lammutustöökoda saadab liiklusregistrile elektrooniliselt.

Autolammutuste Liit juhib sõidukiomanike tähelepanu ka sellele, et paljud autoomanikud viivad enda autoromu küll metallikokkuostu, kuigi nad saaksid autolammutusest sõiduki eest suurema väärtuse, sest lisaks metallile tasutakse ka taaskasutuskõlblike varuosade pealt, millest oleks kasu teiste sõidukite remontimisel.

Hütt tuletab meelde, et romudelt enda tarbeks või müügiks detailide eemaldamine on ebaseaduslik ja tõlgendatav kui illegaalne autolammutus, mis toob kaasa probleeme registrist kustutamisega. «Lammutustunnustega autosid võtavad lammutustöökojad küll vastu, aga lammutustõendit neile väljastada ei tohi. Arvelt mahavõtmine on siis juba omaniku ja maanteeameti vaheline teema,» lisas Hütt.

Autoomanikule teadmiseks:

  • Romusõiduk on ohtlik jääde, mida tohib käidelda ainult ohtlike jäätmete käitlemise õigusega lammutustöökoda.
  • Autoomanik on isiklikult vastutav romuauto lõppsaatuse eest.
  • Auto lammutamine või toimetamine illegaalsele autolammutajale on seaduserikkumine ning karistatav.
  • Enda vana sõiduki autolammutusse viies saad selle eest suurema väärtuse kui metallikokkuostust.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles