Eestlased peavad töölesaamisel suurimaks takistuseks vanust ja puuet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa.
Töötukassa. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Eestlased peavad kõrget vanust ja puuet kõige sagedamini põhjuseks, mis võib saada töölevõtmisel võrdsete kandidaatide puhul määravaks takistuseks, selgub Eurobaromeetri äsjaavaldatud küsitluse tulemustest.

Kui kandidaadi vanus on üle 55 eluaasta, võib see panna ta töölesaamisel ebavõrdsesse olukorda, leiab 56 protsenti eestlastest.

Eestis peavad puuet võrdsete kandidaatide puhul töölesaamisel ebasoodsaks teguriks rohkemad inimesed kui EL-is keskmiselt. Eesti elanikest näeb puuet ebasoodsa asjaoluna 52 protsenti,  eurooplastest aga 46 protsenti.

Samuti peavad Eesti elanikud kandideerija sugu võimalikuks ebasoodsaks teguriks sagedamini kui EL-i elanikud keskmiselt. Eestis näeb sugu võimalusena sattuda ebasoodsamasse olukorda 30 protsenti vastanutest, EL-s keskmiselt 27 protsenti.

Töölekandideerimisel ebasoodsasse positsiooni sattumise teguritena näeb veel 38 protsenti eestlastest kandidaadi riietust ja samal määral üldist füüsilist välimust. 35 protsenti näeb ebasoodsa tegurina ka kandidaadi rahvust või nahavärvi.

Uuringus osalenud pidid andma oma hinnangu vastates küsimusele: «Kui firma teie riigis otsib uut töötajat ning neil on valida kahe võrdse kandidaadi vahel, siis milline kriteerium võib panna ühe kandidaatidest ebasoodsamasse olukorda?»

Eurobaromeetri küsitlus korraldati kõigis EL liikmesriikides mai lõpus - juuni alguses, Eestis küsitleit 1018 inimest. Uuringu tulemused avaldati oktoobri alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles