Toiduliit: täisteratoodete tarbimine on kasvutrendis

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leivatooted.
Leivatooted. Foto: Andres Raudjalg

Täna alanud Toiduliidu kampaania juhib tähelepanu täistera pagaritoodete tervislikkusele ja kasulikkusele ning tuletab meelde, et pimedal sügisperioodil on mitmekülgne toitumine eriti oluline.

Toiduliidu juht Sirje Potisepp märkis, et täisterast valmistatud pagaritoodete tarbimises on näha kasvutrendi. «Täisteratooted leiavad üha tihedamini tee eestlase toidulauale, mille üheks põhjuseks võib pidada väga laia tootevalikut, mis tähendab, et igaüks leiab endale meelepärase pagaritoote,» sõnas Potisepp.

Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse esimehe Ketlin Jaani-Vihalema sõnul ei tohiks täistera pagaritoodete tarbimist peljata. «Kui inimesel ei ole teraviljale vastunäidustusi, võiks täistera olla üheks osaks päevasest toidumenüüst - õiges koguses tarbituna on täistera pagaritooted väärtuslikuks toidugrupiks eestlaste toidulaual,» ütles ta.

Jaani-Vihalem märkis, et levinud arvamus kohaselt peetakse täisteraleivaks seda leiba, millest võib leida suuremaid seemneid või teri, mis on justkui tervel kujul. «Tegelikult on täistera pagaritootel teine tähendus – see on tehtud täisterajahust, milles on alles hoitud kõik viljateras leiduv kasulik.» Jaani-Vihalem lisas, et seevastu rafineeritud jahude puhul on mõned viljatera osad, nagu näiteks tera kest ja idu eraldatud ning seetõttu on kaduma läinud ka palju kasulikke toitaineid.

Täistera pagaritooted on head energiaallikad, mis sisaldavad palju kiudaineid, vitamiine, antioksüdante ja mineraale. Aeglaselt imenduvate süsivesikutena kõigutavad nad muuhulgas veresuhkrutaset võimalikult vähe, mistõttu ei pea neid vältima ka kaalulangetajad.

Foto:
Foto: Foto: Andres Raudjalg
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles