Kolm nippi, kuidas kergesti raha säästa

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas olete  märganud, kui palju raha tegelikult igasuguste «pisikeste» tasudena iga kuu teie rahakotist justkui märkamatult minema hiilib, küsib TFBanga laenukool.

Eriti kergelt kipub raha näppude vahelt (loe: pangakaardilt) pudenema viimastel aastatel, kui kasutusel on euro ning paarikümnesendiseid lisakulusid ei pane sageli enam tähelegi. Kuu lõpuks võib nii kokku tulla aga täitsa arvestatav summa. Sellistelt kuludelt kokkuhoidmine vaevalt küll kellegi rikkaks teeb, aga vähemalt ühe korraliku lõunasöögi jagu õnnestub ilmselt igaühel säästa.

Toome ära kolm lihtsat sammu, kuidas seda teha:

  • Alusta pangakonto väljavõttest – sageli on inimestel kontod eri pankades ning raha liigutatakse ühelt arvelt teisele sama kergelt kui rahakoti ühest taskust teise. Aga kui iga sellise liigutuse eest maksad 16 või 32 senti teenustasu, võib see liigutamine kokkuvõttes päris kulukaks minna. Võtmesõnaks on siin planeerimine – koonda maksed kokku. Samuti mõtle, kas vajad ikka kõiki neid kontosid ja pangakaarte, millel on reeglina mingi kuine hooldustasu. 
  • Tutvu oma mobiiliarvega. Teenused kolivad järjest mobiili ning nende kasutamine on äärmiselt mugav ja kiire. Samas – kas teadsid, et iga kord parkimise eest makstes maksad ka 32 senti teenustasu? Äkki oleks teinekord mõistlik jalutada parkimisautomaadini ning see raha kokku hoida. Vaata üle ka erinevad teavitussõnumid, mis sulle telefoni saadetakse (näiteks raha laekumise kohta pangakontole) – tihtipeale maksad sa iga sellise sõnumi eest, samas kui mobiilipanga kasutamine on peaaegu sama mugav, kuid tasuta.
  • Väldi emotsioonioste. See, kuidas paigutada poodides asju nii, et inimesed võimalikult palju ostaks, on lausa eraldi teadus. Selle vastu võitlemine aga igaühe enda asi. Kui tihti juhtub, et näiteks poes kassajärjekorras seistes tõstad justkui möödaminnes lindile sealsamas käeulatuses olnud šokolaadi või nätsupaki? Retsept selle vastu on lihtne – tee enne poodi minekut omale nimekiri asjadest, mida vajad ning hoia sellest poes käies ka kinni.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles