Swedbank tahab valdadelt internetiühendusega arvutit

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurematesse kohtadesse, kus seni on pangabuss käinud, paigaldab Swedbank sularaha sissemakse automaadid.
Suurematesse kohtadesse, kus seni on pangabuss käinud, paigaldab Swedbank sularaha sissemakse automaadid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuigi Swedbank lubab asendada 1. jaanuarist pangabussid nõustajatega, tahab pank, et viimase tööks vajamineva internetiühendusega arvuti tagaksid kohalikud vallad.

«Enne jäägu see nõustaja tulemata, kui vald hakkab pangale arvutit ostma,» kostis Hanila vallavanem Arno Peksar selle peale, kui kuulis, et Swedbank soovib seniste pangabusside töö ümberkorraldusteks vallavalitsustelt internetiühendusega arvuteid, vahendab Lääne Elu.

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask ütles, et nõustaja juures saab teha peaaegu kõiki neid tehinguid, mida pangabussiski, kuid see, kus ja kuidas pank lubatud nõustajateenust pakkuma hakkab, pole veel selge.

«Kokkulepped kohalike omavalitsustega alles tulevad, läbirääkimised käivad,» märkis Siilivask, lisades, et panga esindajatel on lähiajal plaanis kohtuda kõikide omavalitsuste juhtidega, keda pangabussi äravõtmine puudutab. Läänemaal puudutab see nelja omavalitsust: Lihula, Hanila, Kullamaa ja Noarootsi valdasid.

Siilivase sõnul võiks panga nõustaja hakata inimesi vastu võtma näiteks kohaliku omavalitsuse ruumes, raamatukogus või avalikus internetipunktis. Nõustajatena hakkavad tööle panga senised töötajad, uusi inimesi selleks värbama hakata pole kavas. Küll aga märkis Swedbanki pressiesindaja, et selleks, et nõustaja saaks oma tööd teha, vajab ta arvutit ja internetti.

Hanila vallavanem Arno Peksar märkis, et vallamajas tal vaba arvutit panga käsutusse anda ei ole, ja kui olekski, siis  oleks äärmiselt suur turvarisk kedagi teist oma sisevõrku lubada. «Ja ma ei saa ametnikku ju selleks ajaks asumisele saata, kui nõustaja nõustab,» nentis Peksar. Ka ei ole ta kindel, kas raamatukogu avalikus kasutuses olevad mitte kõige uuemad arvutid on üldse pangatööks paslikud. Pangale uue arvuti ostmist ei pea Hanila vallavanem võimalikuks.

Küll aga ei asenda nõustaja täielikult neid teenuseid, mis seni on pangabussis olnud võimalikud. «Arveldusarvet, jah, neis kohtades avada ei saa – peab minema lähimasse kontorisse,» märkis Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask, lisades samas, et pangabussi statistikast ilmnes, et vaid üksikud kliendid tulevad juurde ja soovivad konto avada just pangabussis.

Pangabussi kadumisega kaob Läänemaa neljas vallas ka sularaha arvelepaneku võimalus. «Suuremates kohtades paneme sissemakseautomaadi, aga väiksemates kohtades ei ole sel mõtet,» ütles Siilivask, kinnitades, et kõik senised sularahaautomaadid jäävad Läänemaale siiski alles. Kui Hanilas ja Lihulas saab sularaha pangabussi asemel edaspidigi välja võtta sularahaautomaadist, siis Kullamaal ja Noarootsis peaks selle teenuse enda kanda võtma kauplus või bensiinijaam.

Kuigi Swedbank ei ole selles osas veel Läänemaal läbirääkimisi alustanud, siis Kullamaa vallavanem Jüri Ott ütles, et peab sularahaga menetlemise kolimist poodi mõistlikumaks lahenduseks kui pangabussi ning lubas vajaduse korral ka nõustajale koha leida. «Buss ongi kuidagi kunstlik moodustis,» tähendas Ott.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda Lääne Elust.

Kommenteerib Swedbanki kommunikatsioonijuht Mart Siilivask:

On oluline märkida, et läbirääkimised kohalike omavalitsustega alles käivad ning kokkulepped alles tulevad. Hetkel on veel väga vara öelda, kus mis täpsemalt olema hakkab.

Tõepoolest on õige see, et kui läheme läbi rääkima kohalike omavalitsustega, siis me küsime, kas neil on võimalust pakkuda meie nõustajale arvutit koos internetiühendusega – tihti on valdades taoline võimalus olemas kas kohalikus raamatukogus või avalikus internetipunktis.

Kui läbirääkimiste käigus selgub, et vallal taolist võimalust pole, siis saab hakata üheskoos otsima muud mõistlikku ja sobivat lahendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles