Uus rakendus muudab une paremaks

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Une monitor» on eneseabi rakendus paremaks uneks.
«Une monitor» on eneseabi rakendus paremaks uneks. Foto: PantherMedia

Uni määrab suures osas sinu järgneva päeva enesetunde. Oma une mustreid saab nüüd jälgida nutitelefoni rakendusega «Une monitor».

Tänapäeval on pea kõigil taskus nutitelefon, millel on näiliselt lõpmata palju funktsioone ja paljud rakendused lubavad parandada ka sinu und. Vaimset tervist toetavaid äppe on eesti keeles olemas veel vähe, kuid Norra finantsmehhanismi rahvatervise programmi toetusel on aastal 2015 neid valmimas koguni neli. Eesti-Rootsi Vaimse Tervise ja Suitsidoloogia Instituudi arendatud rakendus «Une monitor» on viimane neljast eneseabi äpist ja see aitab kasutajal oma unemustrit ja une segajaid tundma õppida.

«Une monitor» toimib päeviku põhimõttel. Just nagu tehakse päevikusse sissekandeid oma päevast, teeb kasutaja sissekande oma unest järgmisel päeval ning annab ise hommikuse enesetunde põhjal hinnangu oma unele. Mõni vajab vähem unetunde, mõnda segab kella tiksumine, mõnele meeldib külmas toas magada – seda kõike hindab kasutaja ise oma sisetunde järgi.

Rakenduses tehtud igapäevaste sissekannete põhjal saab vaadata, kuidas unekvaliteet ajas muutub ning mis seda mõjutab. Oma hinnanguid ajas muutumas nähes hakkab kasutaja looma seoseid enda eluviisi valikute ja unemustri vahel. Rakendus „Une monitor“ on saadaval nii Google Play kui ka App Store veebipoodides.

ERSI tegevjuht Merike Sisask toob välja peamised tegurid, mis hommikust väsimustunnet oluliselt mõjutavad – unetundide arv, terviseseisund, depressiivsus, stressi kogemise sagedus, eluviis (alkoholi tarvitamine, hommikusöök, kehaline aktiivsus).

Inimkeha mitte ainult ei taha und, vaid lausa vajab und ja ilma selleta ei ole inimene tema ise. Mõtlemine ja otsustusvõime ei ole adekvaatsed, tujud on muutlikud, produktiivsuses langenud. Ise enda une mustrite jälgimine ja selle alusel oma «unehügieeni» parandamine võivad oluliselt mõjutada inimese enesetunnet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles