Saarlasest veokijuht peab pagulaste tõttu valvas olema

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Calais on veokijuhtidele illegaalsete immigrantide tõttu peavalu tekitanud juba aastaid.
Calais on veokijuhtidele illegaalsete immigrantide tõttu peavalu tekitanud juba aastaid. Foto: PHILIPPE HUGUEN/AFP

Lennukimootorite juhtmeid Kuressaarest Inglismaale vedava veokijuhi Margus Kiili sõnul tuleb Prantsusmaa-Inglismaa piiril silmad hoolsalt lahti hoida ning sadamate lähedal mitte peatuda, sest pagulased kasutavad iga võimalikku momenti veokisse ronimiseks.

«Nii kui linnas poe juures seisma jääd, on nad kohe ümber auto – osa proovib juba Belgias peale saada,» kirjeldas OÜ Veget pikmaasõidu autojuht Margus Kiil olukorda, lisades, et küll üritavad pagulased end auto raami alla sättida, küll kabiini katusele tuulesuunaja alla pugeda, vahendab Meie Maa. Oma praktika jooksul on ta pidanud Põhja-Prantsusmaal Calais' kaks korda veokisse roninud pagulasi välja ajama, esimesel korral sättis end autosse kaks ja teisel korral neli «külalist».

Kümme aastat Saaremaalt Inglismaale kaupa vedanud OÜ Veget juhataja Andrei Maripuu, kes ka ise paar aastat veoki rooli keeranud, meenutas kahe aasta tagust juhtumit, kui Calais’ sadamas nende firma veoauto haagisest neli pagulast avastati – enne sadamat parklast välja sõites pugesid pagulased auto ja haagise vahele, kust ronisid edasi katusele ning seal lõikasid nad presendiga kaetud haagise katusesse augu, mille kaudu neljakesi salaja sisse ronisid.

Kuigi auto käis kontrollist läbi – selleks kasutatakse läbivalgustust ja seadet, mis tuvastab inimese südamelöögid –, ei märgatud seal midagi. «Inglismaa poolel tundis migratsiooniameti koer lõhna järgi ära ja andis haukumisega märku, et furgoonis on inimesed,» rääkis Maripuu oma firma autojuhiga aset leidnud vahejuhtumist.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda Meie Maast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles