Lõuna-Eesti müüjad seaduskuulekusega ei hiilga

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Postimehe ja Tartu abilinnapea Artjom Suvorovi korraldatud eksperimendi käigus alaealiste poolt kokku ostetud alkohol.
Tartu Postimehe ja Tartu abilinnapea Artjom Suvorovi korraldatud eksperimendi käigus alaealiste poolt kokku ostetud alkohol. Foto: Margus Ansu / Postimees

Rimi supermarket avastas oma müüjate seaduskuulekust kontrollides, et kõige rohkem on neil probleeme Lõuna-Eestis, kus iga teine müüja ei vaevu noorelt napsuostjalt isikut tõendavat dokumenti küsima.

Rimi kontrollis oma müüjate seaduskuulekust selle aasta mais, augustis ning tulemused olid jahmatavad. Kui Ida-Virumaal küsisid üheksa  müüjat  kümnest noorte alkoholiostjate käest vanust tõendavat dokumenti, siis Lõuna-Eestis tegi seda vaid 46 protsenti.

«Selline tulemus tuli ka meile üllatusena,» tunnistas Rimi pressiesindaja Katrin Bats. Tema sõnul arutasid nad seda  Tervise Arengu Instituudiga, mis samuti on katseoste teinud, ja selgus, et Rimi pole selles osas mingi erand. «Millegipärast on väga keeruline Lõuna-Eesti müüjat panna dokumenti küsima,» lisas ta.

Sama prooviostlemise käigus paistis positiivselt silma Ida-Virumaa. «Ilmselt on asi selles, et venelasest müüja jaoks on juhataja sõna seaduseks ja kui talle öeldakse, et tuleb dokumenti küsida, siis seda ta ka teeb,» sõnas Bats. Ta lubas, et poejuhtkondadega räägitakse vajadusest kontrollida alkoholi ostmisel noorte dokumente veel.

Tallinnas ja Harjumaal küsiti Rimi poodides dokumente 66 protsendil juhtudest ning Lääne-Eestis 71 protsendil juhtudest. Näiteks Rootsi alkoholimonopoli Systembolagetis on see protsent 97.

Tartu Postimehe täna avalikustatud  ajakirjanduslik eksperiment tõestas, et alaealised saavad Tartus ilma probleemideta osta alkoholi, kuna müüja ei küsi neilt vanust tõendavat dokumenti. 14 poest üheksa müüs alaealistele alkoholi.

2013. aastal käivitas kaupmeeste liit kampaania, et poed küsiksid alla 30-aastastelt inimestelt napsu ostes isikut tõendavat dokumenti. Eile Rimi korraldatud alkoholiteemalisel ümarlaual tunnistas liidu juht Marika Merilai, et see kampaania pole ennast õigustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles