Poliitikule ei meeldi napsumüügi keeld tanklas

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui tanklates keelatakse alkoholimüük, siis riigikogu liikme Valdo Randpere arvates tuleks seda teha ka poes, sest ka sinna sõidetakse autoga.
Kui tanklates keelatakse alkoholimüük, siis riigikogu liikme Valdo Randpere arvates tuleks seda teha ka poes, sest ka sinna sõidetakse autoga. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Reformierakonda kuuluva riigikogu saadiku Valdo Randpere arvates ei peaks Eesti keelama alkoholi müüki tanklates.

«Nõustun väitega, et Eestis juuakse liiga palju. Ise panustan sellesse statistikasse umbes kolme õllega aastas. Ometigi ei jaga ma nende inimeste usku, kes arvavad, et joomist ja näiteks purjuspäi autoga sõitmist saaks oluliselt mõjutada läbi tanklates alkoholimüügi lõpetamise,» kirjutab Valdo Randpere sotsiaalmeedias. Ta nimetab väidet, et tanklates ei tohiks alkoholi müüa, kuna seal käiakse enamasti autoga, on demagoogiliseks.

«Sain eile uudistest teada, et Tsahkna reklaamib sellist uitmõtet kui kohe varsti valitsuse poolt esitatavat seadusemuudatust. Nii lihtsalt need asjad päris ei käi,» kirjutab saadik. Ta soovitab enne seaduse muutmist teha kahte asja  – analüüsida olukorda ja diskuteerida võimalikke lahendusi koalitsioonipartneritega. «Osa analüüsist võin ma kohe välja käia – nii Soome kui Rootsi on riiklikult monopoliseerinud alkoholimüügi ja kui uskuda karmide piirangute loogikat, peaks neis riikides alkoholi tarbimine olema nullilähedane. Kas on?» küsib saadik.

Randepere sõnul tarbitakse tegelikult Soomes umbes kaks liitrit elaniku kohta rohkem ja Rootsis üks liiter vähem kui Eestis. «Mida need numbrid näitavad? Seda, et karmid keelud ja käsud võivad olla propaganda mõttes efektsed aga tegelikkuses mitte eriti tulemuslikud. Kui see analüüs ei sobi, pakkuge välja parem,» kirjutab Randpere.

Ta lisas, et koalitsioonipartneritega diskuteerimise soovitus jääb igal juhul kehtima. «Omalt poolt võin juba ette öelda, et kuigi olen praktiliselt karsklane, siis sellise piirangu sisseviimist ma ei poolda,» kirjutab saadik. Sama loogika järgi peaks tema sõnul  keelama viina müümise ka suuremates kaubanduskeskustes, sest sealgi käiakse enamasti autoga ostlemas. «Ja kui see ka ei aita, siis keelame autod ja kehtestame kuiva seaduse?» lõpetab ta oma sissekande retooriliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles