Kümme ekstreemset soovitust elektri kokkuhoiuks

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oleme kõik kuulnud vanainimestest, kes iga hinna eest elektrit kokku hoiavad - istuvad talviti külmas ja pimedas toas või jätavad tualetis käies ukse lahti, et mitte tuld põlema panna.

Sel nädalal algas teavituskampaania «Sinu otsusel on jõud! Kas tead, mida tarbid?», mis pöörab tähelepanu tarbimisele ja sellest tulenevatele globaalsetele väljakutsetele. Siin on veel 10 ebatavalist viisi elektri kokkuhoidmiseks.

1. Kolme minuti dušš, tuntud ka kui sõjaväeline režiim. Kiirel päeval suudame seda, järelikult saab seda teha iga päev. Edasijõudnud astuvad duši alla, teevad ennast märjaks ja keeravad kohe vee kinni. Seebitamine, peapesu ja kiire loputus.

2. Kileta talveks aknad ära – kui Sul ei ole soojahoidvaid pakettaknaid, saab osta akendele mõne euro eest termokile, mis vähendab oluliselt soojakadu akende kaudu.

3. Lõpeta nõude loputamine. Paljud teavad, et nõudepesumasin säästab vett ja elektrit, kuid loputavad enne ikka nõud üle, et masin ei peaks nii palju tööd tegema. Tegelikult ei ole masina töö mõttes mingisugust vahet. Ainult nõudepesumasina filtrit tuleb siis vahel kontrollida ja puhastada.

4. Ühel päeval nädalas tee tervisepäev, kui menüüs on ainult värsked juur-ja puuviljad ning mahlad. Elektrisääst tuleb sellest, et midagi ei ole vaja keeta või küpsetada.

5. Aiaomanikud saavad duši all käia nii, et koguvad vee vanni ja kasutavad seda hiljem kastmiseks. Kui tegu pole just väga õrna lillega, siis ei tundu vähene seep neid häirivat. Samuti annab see lisamotivatsiooni kasutada keemiavabu pesuvahendeid, mis on head nahale kui loodusele.

6. Lülita boiler välja, kui nädalavahetuseks maale lähed. Kuigi vee uuesti soojendamine võtab hiljem veidi rohkem energiat, siis mitu päeva kuuma vee hoidmine kasutab veel rohkem elektrit. Edasijõudnud vaatavad enda boileri litraaži ja võimsust ning arvutavad välja, mitmeks tunniks ära minnes on juba kasulik boiler välja lülitada.

7. Kokkuhoidlik teekeetmine – köögi üks suuremaid elektriröövleid on kiirkeedukann. Vala sinna täpselt nii palju vett kui ära kasutad. Edasijõudnud keedavad küll suurema koguse korraga, aga panevad ülejäänud kuuma vee termosesse, et seda päeva jooksul kasutada.

8. Mine vara magama – Eestis töötab see soovitus septembrist märtsini ja siis ka ainult osaliselt, sest hommikul ärgates on samuti pime. Edasijõudnud võiksid lihtsalt talviti rohkem magada, sest lisaks elektri kokkuhoiule on vahel tempo maha võtmine ka tervisele kasulik.

9. Lülita kodust lahkudes välja kõik elektrit tarbivad asjad. Külmkapi võib sisse jätta, küll aga saab välja lülitada WiFi-ruuteri, teleka, mängukonsoolid ja muu, mis ei pea päev otsa ooterežiimil olema.

10. Pane väike ventilaator ahju või pliidi kõrvale. Kui Sul on ka ahiküte, siis tead, et kodu soojaks saamine võtab aega, seepärast kasutatakse sageli ahjuga paralleelselt elektriradiaatoreid. Ahju soojus jõuab kiiremini tuppa, kui paned väikese ventilaatori selle kõrvale - see jaotab soojuse ühtlasemalt toa peale laiali.

Rohkem ideid, kuidas tarbida maailmale sõbralikult leiad siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles