Leivatootja selgitab: meie teraviljad on juba koostiselt kõrge loomuliku suhkrusisaldusega

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leiva valmistamine Leiburis
Leiva valmistamine Leiburis Foto: Raigo Pajula/Postimees/Scanpix

Kuigi Leiburi tootejuht peab varjatud suhkrutele tähelepanu juhtimist tänuväärseks, toonitab ta, et ohuallikaks ei tohiks pidada kõiki toiduainetes sisalduvaid suhkruid.

«Niiöelda «loomulikud» suhkrunumbrid on eri toidukategooriates üsna erinevad, aga põhireegel kõikide toiduainete puhul on see, et tarbija peaks kõigepealt pakendilt vaatama, kas üldse ja millisel kohal on suhkur või siirup või mõni muu suhkruna käsitletav komponent toote koostisosade loetelus,» selgitab Leiburi tootejuht Illi Pikk.

Tema sõnul näitab just see lisatud magusa kvaliteeti ja kogust ning alles koos sellega on mõtet vaadata ja võrrelda suhkrute numbrit toiteväärtuste tabelis, aga mitte ainult seda. «Meie teraviljad, rukis eriti, on juba koostiselt  kõrge loomuliku suhkrusisaldusega,» toob Pikk välja.

Foto: Tootja foto

Ta lisab, et näiteks leiva puhul on veel see eripära, et päris suur osa algse retsepti magusainest kasutatakse käärimisprotsessis mikroorganismide elutegevuseks ära, mistõttu lõpptoote suhkrusisaldust hetkel vist ükski tootja laboratoorset ei määra, vaid arvutab tooraine andmete põhjal.

Selgituseks toob ta võrdluse kolme erineva leiva vahel (vt allpool). «Tegelikult on näiteks toodud leivad 1-2 väga head näited riiulis oma kõrge täisteratooraine- ja üheksaprotsendilise kiudainete sisaldusega ning ühe komponendi – näiteks siis suhkru – välja võtmine kontekstist eksitab sageli,» märgib Leiburi tootejuht.

Kolme leiva koostisosade võrdlus

1. leiva koostisosad: rukis 68% (täisterajahu, idandatud terad, linnasejahud), vesi, odralinnaseekstrakt, pärm, sool – siin lisatud suhkrut üldse  ei ole, ainult idandamisel ja linnastamiselt tekkinud looduslik suhkur. Ei ole ka lisaaineid.

2. leiva koostisosad: rukkitäisterajahu (65%), vesi, idandatud rukkiterad (10%), rukkilinnasejahu, suhkur, sool, paksendaja guarkummi, emulgaator E482 – siin on koostises puhas suhkur, aga lisaks veel looduslik idandatud teradest ja linnastest..

3. leiva koostisosad: rukis (rukkikroovjahu, rukkitäisterajahu, rukkilinnasejahu), joogivesi, nisujahu, suhkur, odralinnaseekstrakt, jodeeritud sool, pärm – lisatud puhas suhkur ja looduslik linnastest.

 

Toode 1

Toode 2

Toode 3

Toode sisaldab keskmiselt

100 grammis

100 grammis

100 grammis

Energia

873 kJ (207 kcal)

881 kJ (209 kcal)

1021 kJ (244 kcal)

Rasvad

1,1 g

1,1 g

1,1 g

    millest küllastunud rasvhapped

0,2 g

0,2 g

0,2 g

Süsivesikud

39,7 g

38 g

52,2 g

   millest suhkrud

4,4 g

3,5 g

7,5 g

Kiudained

9,0 g

9,0 g

4,2 g

Valgud

5,5 g

7,2 g

6,6 g

Sool

1,1 g

1,1 g

1,0 g

Allikas: Leibur

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles