Hambakivi tuleb eemaldamas käia kord aastas

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uut ravivõtet peaks saama kasutada ka hammaste valgendamisel.
Uut ravivõtet peaks saama kasutada ka hammaste valgendamisel. Foto: Panther Media/Scanpix

Hambakivi, mis tekib eriti alumiste esihammaste piirkonnas, kus avanevad süljenäärmed, tuleb käia vähemalt kord aastas hambaarsti juures eemaldamas.


«Hambakivi saab eemaldada ultraheliga ja käsitsi, nii hamba pealt kui ka igemete alt. Keerulisematel juhtudel teeb seda parodontoloog,» selgitas Pirita-Kose perearstikeskuses töötav hambaarst Aleksei Šaganov.

Kui hambakivi ei eemalda, tekitab see põletikku, mis hakkab luud sööma. Tulemusena hakkavad hambad vähehaaval loksuma. Selle ennetamiseks tulebki tohtrite abi kasutada. Halvemal juhul kinnitatakse loksuvad hambad eriliste lahastega või pannakse neile kroonid peale.

Hambakivi tekkeks on eriti suur soodumus diabeedihaigetel, kes peaksid siis ka hambaarsti tihemini külastama. Igemetepõletikku tekitab ka osa ravimeid.

Hambahügieeni seisukohalt on oluline puhastada hambaid kaks korda päevas harjaga ja vähemalt kord päevas kasutada hambaniiti. «Ükskõik mida ütleb ühe või teise hambaharja reklaam, aga üksnes harjamisest ei piisa,» sõnas arst. Vanematel inimestel on soovitav kasutada lisaks ka spetsiaalseid harjakesi.

Uuringud näitavad, et üle 30-aastastest inimestest 99 protsenti on mingit vormi igemehaigust põdenud või põeb oma elu jooksul, 50 protsendil on algav või mõõdukas parodontiit ning 7 protsendil raske parodontiit.

Hambakivi eemaldamine Anu Paju Hambaravis, kus Šaganov töötab, maksab 80 krooni ühe hamba eest.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles