Kolmandik eestimaalastest läheb hambaarsti juurde vaid valuga

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaarsti juures käivad kõige usinamalt koolilapsed.
Hambaarsti juures käivad kõige usinamalt koolilapsed. Foto: SCANPIX

30 protsenti Eesti inimestest pöördub hambaarsti poole siis, kui hammas valutab või on mingi mure, selgus 2009. aasta lõpus tehtud hammaste tervise uuringust.

Siiski on enamus vastanutest regulaarsed hambaarsti juures käijad. 35 protsenti inimestest käib regulaarselt hambaid kontrollimas iga 12 kuu tagant ning 30 protsenti käib usinalt kontrollis iga kuue kuu tagant.

Harvem kui kord aastas külastab hambaarsti vaid ligi viis protsenti ning hoopis ilma arstita saab hakkama natuke üle ühe protsendi vastanuist.

Hambaarsti külastavad sagedamini naised, mehed peamiselt siis, kui hammas valutab. Hambaarsti külastavad kõige sagedamini (iga kuue kuu järel) kuni 15-aastased koolilapsed. Üle 40-aastased  pöörduvad hambaarsti poole kõige sagedamini valuga ning neist enamuse moodustavad mehed.

«Küsitletute hulgas oli hambaarsti juures käijate protsent kõrge, enamus oli viimase aasta jooksul korra hambaarsti külastanud. Samas teeb murelikuks suhteliselt suur hulk neid, kes pöördusid hambaarsti poole valuga,» möönis Kliinik 32 hambaarst Piret Kolk.

«Kuna valu on ägeda põletiku üks sümptomitest, siis võib arvata, et inimese enda roll hambahaiguste ennetamises oli ebapiisav ja halb või siis mitte õigesti teostatud suuhügieen, mis viis hambahaiguse tekkeni. Selleks, et ennetada liiga kaugele arenenud põletikku on soovitav käia korra aastas hambaarsti juures hammaste kontrollis,» lisas ta.

Inimeste hammaste ja suuõõne tervise alaseid teadmisi ja käitumisharjumusi käsitlenud uuringu viisid Eesti elanikkonna hulgas läbi Tartu Ülikooli arstiteaduskonna stomatoloogia kliinik ja hambaravikeskus Kliinik 32. Uuring kestis 2009. aasta oktoobrist detsembrini ja küsitluses osales 1543 inimest üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles