Firmajuht: varem või hiljem tuleb tegelda HIV-positiivsete töötajatega

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Nordecon International juhatuse esimees ja peadirektor Jaano Vink.
AS Nordecon International juhatuse esimees ja peadirektor Jaano Vink. Foto: Peeter Langovits

Koalitsiooni «Ettevõtted HIV vastu» täna korraldatud ärihommikul rääkis ehitusfirma Nordecon juhatuse esimees ja peadirektor Jaano Vink, et ilmselt tuleb varem või hiljem ühel firmajuhil silmitsi seista HIV-positiivsete töötajatega.

«Uks läheb lahti ja öeldakse, et mul on selline mure,» kirjeldas Vink võimalikku olukorda. Hirm, et ta ei oska taolises situatsioonis midagi peale hakata, sundis Nordeconi juhti HIVga seotud teemadega oma ettevõtte sees ja ka väljaspool tõsisemalt tegelema.

Paar aastat tagasi tegi Vink ka lihtsa arvutuse – ta võttis kokku kontsernis töötavate inimeste arvu ja Eesti elanikest HIVsse nakatunute protsendi. Ilmnes, et statistiliselt oleks kollektiivis võinud olla 16 HIV-positiivset. See arv ei peegeldanud loomulikult reaalset olukorda, kuid pani firmajuhi mõtlema – töötajate seas pole ju narkomaane ega seksuaalselt lodevaid inimesi, kuid tõenäosus, et nende seas on siiski mõni HIVi nakatunu, on olemas.

Läbi selliste mõttekäikude jõudis Nordecon koos Swedbanki, Statoili, TNS Emori ja Hill&Knowltoni koalitsiooni «Ettevõtted HIV vastu» asutamiseni.

Koalitsioonis osalemise läbi on ettevõtte töötajatele korraldatud 14 koolitust ja nendes on osalenud 170 töötajat. Vinki sõnul oli peamiselt ehitusmeestest koosnev kuulajaskond koolitustel algul raske seltskond, kes ei võtnud asja tõsiselt ja viskas nalja. Koolituste lõpuks suhtusid nad aga teemasse tõsiselt ja jutuainet oli kollektiivis pikaks ajaks.

Ankeetidest saadud tagasiside põhjal suhtus enamik koolitusse tagantjärele positiivselt, see ei meeldinud vaid ühele kuulajale ja kolm inimest pidas töökohta HIV-teemalise koolituse tegemiseks ebasobivaks.

Vink tõi veel välja tagasiside ankeetidest selgunud tõsiasja, et pea pooled firma töötajatest ei teadnud, milline oli toona HIV leviku olukord Eestis, samuti jätkus hulga neid, kellel polnud piisavalt teadmisi nakkuse levikuteedest ega sellest, kuidas antud teemadel lastega rääkida.

Oma ettekande lõpetuseks märkis Nordeconi juht, et kui HIV võib teoreetiliselt puudutada nende firmat, siis on olukord sama ka teistes Eesti ettevõtetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles