Kasulikke nippe, kuidas vähem toitu raisata

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Homme tähistatakse rahvusvahelist toidupäeva, millega pööratakse tähelepanu nii liigsele toidule kui toidupuudusele. Kogu maailmas visatakse aastas ära 1,3 miljonit tonni toitu, samal ajal kui 800 miljonit inimest läheb igal õhtul näljasena magama.

Kuidas raisata vähem toitu?

Planeeri ostukorvi sisu

Enne poodiminekut selgita välja, mida kavatsed lähipäevadel või tuleval nädalal süüa. Selleks, et kõik ikka meeles püsiks, on hea koostada ostunimekiri – nii ei satu ostukorvi suvalised sooduspakkumisega või igaks juhuks ostetud tooted, mis sageli ununevad külmkappi ning on hiljem vaja riknemise tõttu ära visata. Mis kõige tähtsam – poodi ei tohi minna tühja kõhuga, sest siis kipume krabama kõiki isuäratavaid tooteid!

Säilita toitu õigesti

Suve lõpu ja sügise saadused pane purki või karpidega jääkappi. Puu- ja juurvilju hoia külmkapis või kuivas ja hämaras sahvris, sest mõndade puuviljade välimus ja maitse säilivad paremini, kui hoiad neid külmkapist eemal. Üldiselt läheb toit märgades ja soojades tingimustes kiiremini halvaks. Toidu pikaajaliseks säilitamiseks kasuta õhukindlaid karpe ning kiiresti riknevat toitu ära osta rohkem, kui jõuad tarbida.

Vaata säilivusaega

Kas teadsite, et kunagi ei märgitudki toodetele säilivusaegi? Siis pidi oma maitse- ja haistmismeele järgi ära tundma, kas toit on halvaks läinud või kõlbab süüa. Tänapäeval on toiduainete märgistamiseks kaks võimalust. Parim enne tähendab, et toit võib kaotada ahvatleva välimuse, aga selle kuupäeva ületanud toit ei ole tervisele ohtlik. Kõlblik kuni kirjutatakse peale kiirestiriknevatele toiduainetele, mis tulebki ruttu ära süüa, sest peale märgitud kuupäeva tuleb see ära visata. Vaata alati säilivustähtaega ja mõtle, kas jõuad toidu enne seda ära süüa.

Kasuta ülejääke nutikalt

Toidu valmistamiseks kasutame sageli toorainet, millest olulise osa ära viskame. Näiteks kala fileerides saab järgi jäänud luudest puljongit keeta. Ka kanakonte, lihakelmeid ja hoolikalt pestud köögiviljakoori saab hõlpsasti maitsva puljongi valmistamisel ära kasutada. Kõrvitsat marineerides võib pehmet osa kasutada püree või kõrvitsamoosi valmistamiseks.

Tunne huvi, mida sööd

Sageli rändavad prügikasti ilusa pakendiga tooted, mille puhul koju tuues selgub, et sisu väga süüa ei kõlba. Kui ostad värsket ja võimalikult e-ainetevaba toitu, siis on suurem tõenäosus, et selle ka ära sööd.

5. oktoobril algas kampaania «Sinu otsusel on jõud! Kas tead, mida tarbid?». Arengukoostöö aastale pühendatud kampaania näitab seoseid Eesti tarbija ja arengumaa inimeste vahel, kummutab müüte arenguriikide kohta ja annab infot, kuidas teha häid otsuseid ilma äärmuslike muutusteta eluviisis. Rohkem infot siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles