Linnud lammutavad aknaid

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnud tassisid makroflexi oma pessa.
Linnud tassisid makroflexi oma pessa. Foto: Lugeja foto.

Kortermajas elav Jaana avastas ühel hommikul üllatusena, et akende tihendamiseks kasutatud Makroflex on üleöö kadunud. Ilmselt on see lindude kätetöö.

«Avastasin ühel hommikul sellise huvitava olukorra, mis lõi mind pahviks,» kirjutab Mustamäel elav Jaana. Kuna kinniehitatud rõdu akna äär on mädanenud, siis  oli selle ääre vahele lastud Makroflexi, mis üle öö ära kadus.  Ta pakkus ise välja, et  ilmselt on selle linnud ära vedanud ja sellest pesa teinud või seda soojustamiseks kasutanud.

«Ei jäänud muud üle, kui samuti uuesti sinna sisse Makroflexi lasta. Järgmisel hommikul oli täpselt sama olukord. Keegi on juba jälle selle kallal käinud. Mida teha?» küsib naine.

Riho Kinks Eesti ornitoloogiaühingust arvab samuti, et ilmselt on tegu lindudega. «Nad võivad Makrofleksi tükikestega enda talvist ööbimispaika vooderdada, sealt seest midagi otsida või muul põhjusel nokkida. Seda täpselt ei tea,» rääkis Kinks.

Ta selgitas, et kevadsuvisel ajal nokivad ja sikutavad linnud sageli igasuguseid soojustusmaterjale (klaas- või kivivill jmt), siis viivad kindlasti pesamaterjaliks. «Ei tea, kas või kui kahjulik see neile on. Kui nad seda ei söö, siis ilmselt mitte eriti,» arvas Kinks.

Lindude takistamiseks on tema sõnul õige soojustuse peale laud vm kate lüüa. «Kui see pole võimalik, siis tuleb lihtsalt katsetada erinevaid peletusvahendeid või proovida Makroflexi pind mingi värv- või lõhnaainega ebameeldivaks teha või kõvaks muuta,» soovitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles