Inimesed prügistavad poe uksetagust

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuskasutuskeskuse ukse taha tassitud kotid.
Uuskasutuskeskuse ukse taha tassitud kotid. Foto: Liis Treimann

Kuna pühapäeviti on uuskasutuskeskus suletud, siis inimesed tassivad tihti just sel päeval oma majapidamises ülejäänud tehnikat ja vanu rõivaid keskuse ukse taha kuhja.

Uuskasutuskeskuse juht Katriin Jüriska sõnul juhtub seda pidevalt, et inimesed jätavad oma ebavajalikud esemed keskuse ukse taha. «Tundub, et paljud ei ole meie lahtiolekuaegadega kursis. Selle asemel, et tulla mingi päev uuesti, panevad nad asjad ukse taha kuhja,» sõnas Jüriska.

«Selline olukord on kestnud päris pikka aega. Kui üks inimene jätab, siis lõpuks koguneb sinna ukse taha päris suur hunnik. Eriti juhtub seda siis, kui on olnud nädalavahetusel mingisugune püha ja me oleme olnud seetõttu pikemalt suletud,» mainis Jüriska.

Selgus, et aeg-ajalt juhtub seda näiteks Mustamäe uuskasutuskeskuses. Paides, Tartus, Pärnus pole seda nii väga täheldatud, kuid Tallinnas Tatari tänaval juhtub seda kõige sagedamini.

«Me sorteerime selle kuhja ära ja mis vähegi kannatab veel kasutamist, siis selle paneme uuesti ringlusesse. Kõige kurvem selle ukse taha jätmisega on see, et tihtipeale need asjad saavad vihma või käivad nendest üle veel uudishimulikud ja tihtipeale loobitakse kaup laiali,» selgitas Jürsika.

«See on väga armas, et inimesed meile asju niimoodi toovad, aga suure tõenäosusega saavad need asjad seal ukse taga ikkagi hukka,» mainis Jüriska.

Alternatiiviks toob ta näite, et Humanal on olemas konteinerid, kuhu vanu asju visata. «Me planeerime taolised konteinerid ka enda uuskasutuskeskuste uste taha asetada, aga see lahendab paraku ainult osaliselt probleemi, sest sinna konteinerisse saab panna ainult riidekotte,» selgitas Jüriska. Ta lisas, et tihtipeale jäetakse ukse taha ka tehnikat, näiteks vanu televiisoreid.

«Sellisel juhul me kontrollime, et kas teler võtab pildi ette ja kui tehnika ei ole saanud niiskust ja on töökorras, siis ta läheb ikkagi uuskasutuskeskuses müüki. Kui tehnika on saanud ukse taga kannatada, siis läheb elektroonikaseadmete ringlusesse,» ütles Jüriska.

Uuskasutuskeskuse juht paneb inimestele südamele, et tasuks jälgida lahtiolekuaegu ja tuua üleliigseid esemeid siis, kui kauplus on avatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles