Inimesed aitavad toidupanka rõõmuga kasvõi rosinapaki näol

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari-Liis Dolenko toidukogumispäevadel abistamas.
Mari-Liis Dolenko toidukogumispäevadel abistamas. Foto: Nele Hendrikson

16. ja 17. oktoobril toimunud toidukogumispäevade tulemusega võib igati rahul olla, sest sel korral annetati toidupankadele üle Eesti kokku 29 730 kilogrammi toidukaupu.

«Oleme väga tänulikud kõigile headele inimestele, kes ei pidanud paljuks oma kohalikku toidupanka toetada,» ütles Toidupanga kommunikatsioonijuht Nele Hendrikson. Lisaks kuulub eriline tänu vabatahtlikele ja vabatahtlike meeskondadele.

«Sai selgeks, et kui sõnum on lihtne ja süsteem läbipaistev, siis aitavad inimesed väga hea meelega – ükskõik kas siis paki rosinate või poole kärutäie konservide ning makaronidega, ikka vastavalt võimalustele,» ütles toidukogumispäevadel osalenud Kodanikuühiskonna Sihtkapitali vabaühenduste toetusprogrammi juhi Mari-Liis Dolenko.

Kaubagruppide osas troonivad esikohal kuivained, konservid ja purgitoidud, pasta ning maiustused. Siin-seal poetatakse kogumiskärudesse ka värsket kaupa, sel korral kokku üle Eesti 400 kilogrammi. Toidupangad tuletavad annetajatele meelde, et on lihtsam kaupa transportida, kui pakutakse parim enne-tüüpi ehk kauemsäilivaid tooteid. Samas leiab siiski annetuskärudest ka võid, mune, vorsti-juustu ning aed- ja puuvilju. Sel korral oli isegi pakk pelmeene. Selline kaup toimetatakse küll kiiresti külma, kuid see vajab eraldi hoolt.

Kokku osales 38 kauplust 19 erinevas linnas. Eriti tublid olid näiteks Valga ja Jõgeva Toidupank, kes pakkusid ka lähikonnas asuvate linnade elanikele võimaluse aktsioonis kaasa lüüa - Valga Toidupank lisaks Valgale veel Tõrvas ja Otepääl ning Jõgeva Toidupank lisaks kodulinnale ka Põltsamaal ja Mustvees.

Koguseliselt on olnud toidukogumispäevade tulemus varasemalt suurem vaid korra – 2014. aasta jõulude eel, mil tulemuseks oli 63 608 ühikut, mis on umbes 35 000 kilogrammi.  «Kui varem arvestasime toidukogumispäevade annetusi erandkorras ühikutes, sest nõnda oli vabatahtlikel veidi lihtsam, siis sellest aastast oleme ka toidukogumiste tulemuste arvestamisel üle minemas kilo-arvestusele,» rääkis Hendrikson.

Kokkuvõttes koguti kõige enam kaupa vaesuses elavatele perede aitamiseks Tallinnas, kus toidukogumine toimus üheksas poes ja tulemuseks oli 12 130 kilogrammi. Väga hästi läks ka Tartu kahes poes (3004 kg) ja Pärnu neljas poes (2850 kg). Rakvere Toidupangale annetati kokku kolmes kaupluses 1795 kilogrammi toiduaineid. Kauplusepõhises arvestuses tuleb eraldi tänada Tallinna Lasnamäe Prisma kliente, kes kahe päevaga ainsana annetasid 2676,6 kilogrammi toidukaupu.

Esimest korda toimusid toidukogumispäevad Harjumaal Raudalu Konsumis (ETK). Debüüdi tegid samuti Tallinna Postimaja Rimi ning hiljuti avatud Viimsi Rimi, mõlemal läks edukalt ja inimesed olid meeldivalt üllatunud oma kodupoes Toidupanga punastes põlledes vabatahtlikke nähes. 

Järgmised toidukogumispäevad toimuvad 11. ja 12. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles