Alkoholimüügi keelamise ettepanek tuli kütusemüüjalt

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu saab bensiinijaamast osta ka viina.
Praegu saab bensiinijaamast osta ka viina. Foto: Priit Simson

Kuigi Eesti meedias on siiani kõlanud vaid tanklakettide pahameel, et bensiinijaamades keelatakse alkoholi müük, siis Tervise Arengu Instituudi juhi Maris Jesse väitel tegi sellise ettepaneku üks kütusemüüja ise.

«Alkoholipoliitika rohelise raamatu koostamise käigus ütles üks Eestis tegutsevatest tanklakettidest, et nemad ka ei pea õigeks seda, et bensiinijaamades müüakse alkoholi, aga nad ei saa ise ja ainsana seda lõpetada, sest sellega nad annaksid konkurentsieelise teistele ja selleks on vaja seaduse vastuvõtmist,» rääkis Tervise Arengu Instituudi juht Maris Jesse ETV saatele «Ringvaade». «Ma hea meelega näeksin, et see kett nüüd tuleks ja selle avalikult välja ütleks,» lisas ta.

Jesse hinnangul ei ole alkohol esmatarbekaup, mida peaks saama möödaminnes osta nagu piima või hügieenitarbeid ja seetõttu selline piirang ka seadusesse kirjutati.

Uue alkoholiseaduse eelnõu kohaselt keelatakse Eestis alates 2017. aasta 1. jaanuarist. Riigi selline plaan on tekitanud tanklakettide seas pahameelt, sest tanklad nende kinnitusel oma iseloomult sisuliselt poed ega erine mitte millegi poolest mis tahes teisest jaekaubandusettevõttest.

«Praeguse plaani järgi suunatakse tarbijad aga ühest müügikanalist ja müügikohast lihtsalt teise. Seega tanklates alkoholi müügi piiramine ei avalda olulist mõju tarbimisele ning pigem tekitab ebavõrdset konkurentsi,» ütles Statoili Fuel & Retail Eesti kaubandusdirektori kt Diana Veigel oktoobri alguses Postimehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles