Indialane teenib Eestis raha vanemate aitamiseks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India ruupiad.
India ruupiad. Foto: INDRANIL MUKHERJEE

Peleston Dias (29) on pärit Lääne-Indiast Goa osariigist Majorda külast, ent elanud ja töötanud kolm viimast aastat Kosel. Võimalusel elaks ta Kosel terve oma elu.

«Eestis on mul võimalus teenida raha, mida Indias ei saa,» ütles Dias. Kodumaal töötas ta Goas hotelli toitlustuses ja teenis kuus 1000 India ruupiat, kirjutab Harju Elu. Eesti Panga valuutakursi järgi on see umbes 14 eurot. Kuigi Indias ei ole igapäevaelu kallis, oli makstav palk liiga madal, et ära elada. Seda enam, et hoolt tuleb kanda ka pensionäridest vanemate eest.

Eestis leidis Dias tutvuste kaudu töö Kosel Pirko kaupluses, millega ennast ära elatada ja raha ka vanematele saata. Kui töökollektiiv suhtleb Diasiga inglise keeles, siis lõunaaegadel teenindab ta kliente eesti keeles. Diasi eesti keel paraneb iga päev ja klientidega keeleprobleemi tal ei ole olnud.

Võiks arvata, et otsus minna laia maailma tööd otsima, on raske, kuid Indias on see normiks. «Paljud lähevad Indiast välja, et kõrgemat palka teenida - see on tavaline elu,» rääkis Dias. Tema esmamulje Eestist oli šokeeriv, sest jaanuaris siia saabudes oli õues väga külm ja ta arvas, et Eestis on jube elada. Täna ei näe Dias Eestis elamisel mingit probleemi, sest siin ei ole midagi, mis talle ei meeldiks.

Kuigi Dias näeb, et eestlastel on halvad eelaimused põgenikega, usub ta, et palju määrab suhtumine. «Kui põgenikke kohelda normaalselt, siis ka nemad käituvad normaalselt,» rääkis ta, illustreerides lihtsat tõde – kui mina naeratan, siis naeratad ka sina. Kui mina kohtlen sind halvasti, siis sina kohtled mind kohe kindlasti halvasti.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda Harju Elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles