Ellu jäävad vaid need, kes nalja ei mõista

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikas: statistikaamet/rahvastikuregister

Probleemide rägastik, millega Eesti ehitaja esimest korda Soome tööle minnes silmitsi võib seista, on tihe – ellu jäävad need, kes suhtuvad töösse täie tõsidusega.

«Kui töölise pealt võtta, on kõige suurem mure, et ei maksta puhkuseraha ega midagi, ettevõtja poolest on see, et lihtsalt koormatakse maksudega nii ära, et vaata et pane putka kinni,» räägib saarlane Märt (30), kes ei soovinud oma perekonnanime avaldada. Märt on Soomes ehitaja leiba maitsnud viimased kuus aastat, ettevõtjana aga tegutsenud viimase aasta.

Kuigi üldiselt oleks üle lahe makse maksta odavam kui Eestisse, teevad sealse ettevõtja elu kalliks kõikvõimalikud lisatasud, mida tuleb meeste pealt maksta – näiteks kindlustused ja tööohutusega seotud summad. Palgaprobleemid saavad Märdi sõnul alguse sellest, et Soome ehitusvaldkonnas on väga sage selline skeem, et soomlastest peatöövõtjad jätavad eestlastest alltöövõtjatele töötasud maksmata, mis omakorda viib selleni, et töömeestele jääb palk korralikult välja makstama.

«Põhimõte on see, et pakutakse sulle siuke tunnihind, millega sa tuled ots otsaga kokku, ja siis nõutakse põhimõtteliselt kõike – et sa teed soomlase töö ka ära, alustades hinnapakkumistest kuni jumal teab milleni,» pahandab saarlane, kes praegu annab Turu ümbruses tööd 11 mehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles