Eestisse tagasitulnu: kodus töötamine kaalub kitsaskohad üles

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välismaal töötamine ei pruugi elu Eestis üles kaaluda.
Välismaal töötamine ei pruugi elu Eestis üles kaaluda. Foto: SCANPIX

Soomes 14 aastat töötanud ja nüüd kodumaale naasnud eestlase sõnul jäävad ka pärast nii pikka aega sealne maa ja inimesed talle ikkagi võõraks.

«Jah, siin on probleeme, aga siin on mu kodu, siin on mu sõbrad, siin möödus mu lapsepõlv ja kõik – nii ilusad kui ka halvad – ajad,» vastas Postimehe tarbijatoimetuse üleskutsele jagada välismaal töötamise kogemusi üks lugeja, kes oli Soomes 14 aastat ning nüüd enda sõnul õnnelikult Eestis tagasi.

«Teenin kodus peaaegu sama palju kui Soomes – samas pole kahte majapidamist ja kui kõik kulud-tulud kokku võtta, siis siin jääb rohkem kätte kui Soomes,» rääkis pikalt sealolnu. Ta  tunnistab küll, et eks Eestis töötamisel ole omad kitsaskohad. «Palk ei saabu kindlal kuupäeval, vaid võib lohiseda edasi-tagasi, noh pigem edasi, aga sellega tuleb arvestada,» kirjeldas ta, lisades, et on muidki probleeme, mida Soomes olles ei kohanud.

«Samas, kui tervikuna võtta, siis kodus olemine kaalub need kitsaskohad üles ja mina olen rahul,» märkis Eestisse naasnu. Ta ütles, et teab ka paljusid, kes lausa jumaldavad mujal töötamist ning iseäranis Soomet, kuid tema isiklik arvamus on, et pole seal midagi nii head ja ilusat. «Oman palju soomlastest sõpru ja – erinevalt suurest osast seal töötavatest ja elavatest eestlastest – valdasin ja valdan siiamaani soome keelt heal tasemel, aga ikkagi on võõras maa ja võõrad inimesed,» kostis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles