Pliidi parandamiseks mõeldud toetused jäävad tihti kasutamata

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahju kütmine.
Ahju kütmine. Foto: Sille Annuk

Selgus, et tuleohutuseks mõeldud toetused jäävad mitmes omavalitsuses tihti kasutamata ja seega küttekollete renoveerimist toimetulekutoetuse rahadest ei kaeta.

Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu ütles, et tegemist on läbi sotsiaalministeeriumi tulevate toimetulekutoetustega. Sotsiaalministeerium peab tuleohutuse eesmärke oluliseks, kuid juhib tähelepanu, et esitatud väide ei vasta siiski tõele.

Hoolekande osakonna nõunik Tõnis Vaik sõnas, et seetõttu on kohalikel omavalitsustel võimalik oma prioriteete vastavalt seades tegeleda ka tuleohutuse teemaga. «Muuhulgas on võimalik selleks kasutada riigieelarvest kohalikele omavalitsustele eraldatavaid sotsiaaltoetuste ja –teenuste osutamise vahendeid,» sõnas ta.

Küll on olemas võimalus, et kohalikud omavalitsused, kellel jääb riigieelarvest toimetulekutoetuse maksmiseks eraldatud vahendeid kalendriaasta lõpus üle, saavad seda raha omavalitsuse kehtestatud tingimustel ja korras kasutada nii abivajavatele isikutele sotsiaaltoetuste maksmiseks kui ka sotsiaalteenuste osutamiseks.

Sotsiaalministeeriumi andmetel on mitmetel kohaliku omavalitsuse üksustel tekkinud riigi poolt eraldatud vahenditest jääke. Selle raha kasutamine ka eluruumide tuleohutuse parandamiseks võib olla põhjendatud.

Toimetulekutoetus aitab puuduses elavaid inimesi eluruumi alaliste kulude tasumisel, aga küttekollete renoveerimist igakuistest toimetulekutoetuse vahenditest ei kaeta. Samuti ei eralda riik kohalikele omavalitsustele eraldiseisvat toetust tuleohutuse parandamiseks. Küll aga tuleks kohalikul omavalitsusel arvestada sellega, et toimetulekutoetuse saajad on raskes olukorras ja nende abivajadust peaks põhjalikumalt hindama ning pakkuma ka muid meetmeid nende olukorra leevendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles