E-poes tasutakse üha enam krediitkaardiga

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portaali Buduaar.ee netiturg.
Portaali Buduaar.ee netiturg. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

E-poes tellimuse esitamisel ja tasumisel tuleb tarbijal valida mitmete makselahenduste vahel endale sobiv ja turvaline maksmisviis – üha enam kliente eelistab pangalingi kaudu tasumise kõrval ka krediitkaardimakset.

Selle aasta suuremate Euroopa riikide e-kaubanduse maksete statistika näitab, et riigiti tarbijate makseviiside eelistused erinevad. «Statistika põhjal sarnaneb Eesti tarbija eelkõige Saksa tarbijatega (46 protsenti arveldab pangalingi kaudu, 9 protsenti krediit- või deebetkaardiga) – seejuures on krediitkaardimaksete osakaalud olulises tõusujoones,» tõi e-kaubanduse maksetendentse esile Kaup24 juhatuse liige Maris Kivi.

Koos e-kaubandusega on eriti Lääne-Euroopas kasvanud just krediit- ja deebetkaardi maksete osakaalud, näiteks Suurbritannias,  Prantsusmaal ja Itaalias.

«See, et tarbijate makse-eelistused muutuvad, suunab ka e-poode makselahenduste võimalusi arendama – nii on viimasel ajal lisandunud mitmete Eesti e-poodide juurde ka krediitkaardimaksete võimalused, mis on tarbija seisukohast turvalisem ja mugavam, kuid mis lisab ettevõtetele teatavaid lisakulusid ja kohustusi,» rääkis Kivi.

«Kui tellija eelistab e-poest kaupa võimalikult kiiresti kätte saada, tuleks valida toote eest tasumiseks kas krediitkaardimakse, maksta tellimust esitades pangalingi kaudu või tasuda kauba kättesaamisel kas sularahas või kaardiga, sest sel viisil ei takerdu tellimuse vormistamine ja tarne kiirus makselahenduse taha,» selgitas Kivi.

Maris Kivi sõnul on pangalingi kaudu või tellimuse kättesaamisel sularahas või kaardiga ostu eest tasumisel eelised just kodumaiste e-poodide puhul. Samas võivad teatud juhtudel välismaistest e-poodidest oste sooritades pangaülekanded osutuda riskantsemaks.

Seega on igal makselahendusel tarbija jaoks eelised ja puudujäägid, mida tuleb e-poest oste sooritades arvestada.

 PlussidMiinused

Krediitkaardi kasutamine

Kiire maksevõimalus ja tasu laekumine, tellija riskid on maandatud.Riskid on eelkõige maandatud vaid turvalistes ostukeskkondades, tarbija peab jagama enda andmeid.

Arve alusel ülekandega

Võimalus kontrollida tellimus üle, teha ülekanne enda panga kaudu minimeerides enda andmete jagamisega kaasnevaid riske.

Tellimust hakatakse täitma alles makse laekumisel, mitte tellimuse esitamisel, mis tähendab, et kauba kättesaamise aeg on pikem.

Sularahamakse

Eeldab, et kaubale minnakse ise järele või tellitakse kuller, kelle kätte raha antakse.

Paljud e-poed ei paku sularahamakse võimalust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles