Elektrilevi katsetab kodust minielektrijaama

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneele on Eestis katsetatud mitmes kohas.
Päikesepaneele on Eestis katsetatud mitmes kohas. Foto: Andrus Kopliste/Järva Teataja

Riigi suurim võrguettevõte Elektrilevi on ehitanud valmis esimese päikesepaneelide ja diiselgeneraatoriga minielektrijaama ja kui pilootprojekt õnnestub, hakatakse neid paigaldama eraldiasuvatele majapidamistele, kus elektriliinide hooldamine või uue alajaama ehitamine on liiga kallis.

Kaaritsa talu Raikküla vallas Valli külas asub üsna suure tee ääres, kuid pinge kõikumisega ollakse seal hädas juba aastaid ning valida oli kahe lahenduse vahel – kas paigaldada uus alajaam ja mitu kilomeetrit uusi elektriliine või autonoomne elektrisüsteem, mis on oluliselt odavam, vahendab ERR uudised telesaadet «Nädal».

«See (päiksepaneelid ja akud – toim) tuleb odavam, kui siia keskpingeliin ehitada ja alajaam, sest see praegu on küllaltki kaugel, umbes 2,5 kilomeetrit või rohkemgi on seda madalpingeliini,» ütles Elektrilevi automaatika sektori juhtivspetsialist Mati Kuusemets.

Seega on Valli külas asuv minielektrijaam omalaadne katseprototüüp, mis toimib ja toodab elektrit päris kliendile. Kui esimene talv mööda saab, osatakse juba täpsemalt öelda, milline üks väikemajapidamisse sobiv elektrijaam olema peab ja milliste tarbimisharjumustega kliendi juures see kõige paremini toimib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles