Kirjade saatmise eest tuleb hakata rohkem maksma

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõndagi postkasti või postipunkti kasutatakse üpris vähe.
Mõndagi postkasti või postipunkti kasutatakse üpris vähe. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Järgmisest aastast tuleb maksta lihtkirja saatmise eest 10 senti rohkem, sest margi hind tõuseb 55 sendilt 65 sendile.

Hinnatõus puudutab kõiki universaalseid postiteenuseid, mille hind tõuseb keskmiselt 17 protsenti, teatas Eesti Post. Hinnad tõusevad nii sisemaistel kui rahvusvahelistel kirjadel ja pakkidel kaaluga kuni 20 kilogrammi.

Hinnatõus ei puuduta pakiautomaadi paki hinda. Eelvormistatult saab pakiautomaadist pakki saata ka enamikesse Euroopa riikidesse.

Eesti Posti taotluse peale tegi konkurentsiamet ettepaneku tõsta 2016. aasta 1. jaanuarist universaalse postiteenuse kahjumi vähendamiseks teenuste hindu. 

Eesti Posti postiteenuste divisjoni juht Kaido Padar ütles, et margi hinna tõusu põhjuseks on eelkõige kirjateenuse mahtude jätkuv kahanemine ning esmatasandi töötajate kasvav palgasurve.

«Inimeste soov ja vajadus kirju saata jääb iga aastaga järjest väiksemaks, kuid nõuded universaalse postiteenuse osutamisele ja postivõrgule on jäänud samaks,» nentis Padar, kelle sõnul on margihinna tõus on vältimatu.

Tema sõnade kohaselt on kirjamahud langenud viimastel aastatel stabiilselt 10-15 protsenti igal aastal. Margiga saadetavate Eesti-siseste standardkirjade arv langeb prognooside kohaselt 2015. aasta lõpuks 2,4 miljoni kirjani.

Suur osa planeeritud hinnatõusust on tingitud ligi 2000 esmatasandi töötaja ligi 20 protsendi suurusest palgatõusust viimase kolme aasta jooksul.

Kuigi hinnatõus vähendaks universaalse postiteenuse kahjumit, tuleb sellegi poolest arvestada, et prognooside kohaselt jääb ka koos planeeritud margihinna tõusuga järgmisel aastal universaalne postiteenus enam kui 2 miljoni euroga kahjumisse, tõdes Eesti Post. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles