Tehnoloogia areng tagab passidele pikema kehtivusaja

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Siseministeeriumi kodakondsus- ja rändepoliitika osakonna juhataja Janek Mägi sõnul on ministeerium nõus passide kehtivusaja pikendamisega, sest tehnoloogia areng lubab tagada dokumendi turvalisuse ka pikema perioodi jooksul.

«Kui me hakkame täna passi kehtivusaega pikendama, siis oleme valinud täiesti uue lähenemise ehk muuta iga paari aasta tagant passikujundust,» selgitas Mägi.

See tähendab, et inimesed võivad saada kahe aasta tagant värskendatud ja uuendatud turvaelementidega isikut tõendava dokumendi. «Me oleme ümber tegemas seda kontseptsiooni, et tagada pikema aja jooksul praegusel tasemel turvalisus,» sõnas Mägi.

Uuele passilahendusele üleminek nõuab tehnoloogilisi arendusi ning lepingute muutmist dokumentide valimistajaga. Mägi hinnangul ei pruugi pikemat aega kehtivate passidega võita riigilõivu pealt, sest pass, mille materjal peab vastu pidama 10 aastat, võib muutuda hoopis kallimaks.

Refereeritud artiklit saab lugeda ERR-ist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles