Kindlustuspettus tõi kaasa kriminaalmenetluse

Kerli Kivistu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia

Mitmed kliendid on püüdnud valeinfo edastamisega kindlustusseltsilt hüvitist välja petta, enamjaolt on tegemist olnud telefonide ning tahvelarvutite varguste ja purunemistega.

If Kindlustuse klientidel on koduse vara kindlustamisel kaitse all ka kaasas kantav vara, sealhulgas mobiiltelefon ning tahvelarvuti. Pea kõikides kindlustusseltsides töötavad kindlustusuurijad, kelle ülesandeks on pettuste avastamine ning tõendamine selleks, et ausad kliendid ei peaks kelmide tekitatud kahjusid kinni maksma. Tänavu suvel tahvelarvuti väidetava varguse kohta kahjuavalduse teinud kodaniku osas on aga tänaseks politsei algatanud kriminaalmenetluse.

If Kindlustuse uurimisüksuse juhi Arvi Rohuniidu sõnul näitab alustatud kriminaalmenetlus ilmekalt, et ka paarisaja eurosesse pettusesse suhtutakse täie tõsidusega. «Kindlustusuurijad teevad tihedalt koostööd politseiga ning ühise jõuga suudetakse ka pisemaid pettusi avastada ning tõendada. Olgu kohe öeldud, et uurijad on piisavalt kogenud ning kahtluse tekkimiseks peab selge põhjus olema, niisama kontrolli mõttes ausaid kliente kindlasti ei tülitata,» selgitas Rohuniit.

Põhja prefektuuri raskete kuritegude talituse juht Roger Kumm toonitab, et teadlikult valeütluste andmine avalduse esitamisel on kriminaalkorras karistatav. «Üldjuhul selgitame valeütlused välja juba uurimise algfaasis, kuid sellegipoolest saaks politsei valeavalduste tõendamisele kulutatud ressurssi suunata hoopis reaalsete kuritegude avastamisele,» sõnas Kumm.

Kumm lisab veel, et Karistusseadustiku järgi võib kindlustuskelmuse eest karistada rahatrahvi või kuni viieaastase vangistusega. If Kindlustuse uurijad on tänavu ligi 400 000 euro eest pettusi avastanud. Suurim kindlustuskelmus leidis aset aastal 2013 summas 600 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles