Müstiline kommentaar Nordic Aviationi fännilehel: puhka jalga, kloun

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordic Aviation Groupi piletikassa Tallinna Lennujaamas.
Nordic Aviation Groupi piletikassa Tallinna Lennujaamas. Foto: Erik Prozes

Estonian Airi kinkekaartide kompenseerimise segadust kajastanud blogija, kes kutsus inimesi mitte lendama uue lennufirmaga, sai väidetavalt Facebookis Nordic Aviationi lehelt üpris ootamatu vastuse.

«Hästi lühidalt. Mulle väga meeldis Estonian Air, eelistasin Euroopa lennul alati meie oma lennufirmat. Kahjuks Estonian Airi enam ei ole,» kirjutas 12. septembril blogija Triin oma ajaveebis Ebapärlikarp, kus ta muuhulgas tõi välja segaduse Estonian Airi kinkepiletite kompenseerimise ümber ja kutsus seetõttu inimesi mitte lendama riikliku lennufirma järeltulija Nordic Aviation Groupiga (NAG).

Oma postitust jagas ta enda sõnul ka vastse lennufirma Facebooki lehel, kus sai mõne tunni möödudes kommentaariks: «Kuule puhka jalga, kloun». Blogija sõnul laekus kommentaar 12. septembril kella 17 ja 18 vahel. Kuigi Nordic Aviationi fännilehelt seda postitust ei leia, annab selle olemasolust tunnistust blogija sama päeva õhtul kella 18 ajal tehtud foto.

Blogija sai oma blogipostitust jagades Nordic Aviationilt väidetavalt sellise vastuse.
Foto: Ebapärlikarp blogi
Blogija sai oma blogipostitust jagades Nordic Aviationilt väidetavalt sellise vastuse. Foto: Ebapärlikarp blogi Foto: Triin Guljavin

Neljapäeva õhtul selgitas NAG oma Facebooki lehe kajastuste kommentaarides, et kuigi nende lehel on neli erinevat administraatorit, ei kuulu see kommentaar kellelegi neist. «Meie nii ei käitu. Ei ole meie kirjutatud. Ei ole,» ütles lennufirma, lisades, et ka nemad ei leia seda postitust oma lehelt. «Lisaks kasutame ka sotsiaalmeedia monitooringusüsteemi ja ka seal ei näita ükski logi, et selline postitus oleks üldse kunagi meie lehele tulnud,» lisas lennufirma oma kommentaaris.

NAGi pressiesindaja Liis Veersalu kinnitas seda ka 13. septembri hommikul Postimehele. «Kindlasti me ei taha kedagi süüdistada või asja hullemaks ajada, aga fakt on see, et meie kontol sellist tegevust pole toimunud,» ütles Veersalu, lisades, et lennufirma on pöördunud asja lahendamiseks ka palvega veebikonstaabli poole. «Meie asi on tagada lendude toimimine, mitte pahatahtlike ja mõnitavate kommentaaride levikule kaasaaitamine,» tähendas NAGi esindaja.

Varasemaid kommentaare enam ei näe

Samas leidis samal päeval Google'i veebiajalugu sirvides näiteid kommentaaridest, mis on sarnaselt ülalmainitule Nordic Aviationi fännilehele varasemalt tehtud, kuid nüüd nad enam nähtavad ei ole. Allpool toodud näite puhul – kus esimesel kuvatõmmisel on näha kasutaja Jaanus Vogelbergi kommentaar ja teisel, tänasel enam mitte – selgitas Liis Veersalu, et antud kommentaar on selle ropu sisu pärast ära peidetud, kuid lehel jätkuvalt olemas. «Meie oma postitusi kindlasti ei kustuta, kui üldse, siis me hide'ime (peidame ära - ing k) nad, sest me ei taha, et meie esinduslehel oleks näha väga koledat kõnekeelt,» tähendas ta.

Kuvatõmmised
Kuvatõmmised Foto: Kuvatõmmis

Pealelõunal andis Nordic Aviationi pressiesindaja teada, et on saanud tagasisidet ka veebikonstaablilt, kelle poole asjas pöörduti.«Nagu ma oma kommentaaris hommikul ka jagasin, me pöördusime veebikonstaabli poole ja samamoodi jagasime muret, et mitte ükski meie logi – meil on pandud tööle ka sotsiaalmeedia monitooringu süsteem, kus ka kustutatud postitused peaksid näha olema ja üleüldse kogu ajalugu, kus midagi ilmunud on –, ei näita, et selline postitus meie lehel olnud on,» sõnas Liis Veersalu.

Tema sõnul soovisid nad veebikonstaablilt teada saada, kas tegemist on mõne vinge häkkeriga või lihtsalt pahatahtliku tempuga, kus on tehtud isikuprofiilina võltskonto ja seeläbi see kommentaar sinna tekitatud. «Saime vastuse, et, jah, kindlasti tasuks seda edasi uurida ja kui meie ei ole seda teinud, siis peaks täiesti kohtuni välja minema,» andis Veersalu edasi veebikonstaablilt saadud vastust, lisades, et praeguses olukorras on kindlasti tegemist väga tõsise maine kahjuga.

Blogija kustutas kõik postitused

Nordic Aviationi esindaja sõnul olla ka veebikonstaabel blogijale kirjutanud, andes talle mõista, et kui tegemist on naljaga, siis võivad sellel väga tõsised tagajärjed olla. «Hetkel näeme, et blogija on kõik postitused sel teemal eemaldanud,» lisas NAGi pressiesindaja. Tõepoolest, reedel kella 16 ajaks oli blogija eemaldanud nii oma blogist kõik kolm neljapäeval tehtud blogipostitust, mis seda teemat puudutasid, kui ka Facebooki postitused, kus ta neid linke jagas.

Reedel kella 16.35 ajal Postimehele saadetud vastuses põhjendas blogija Triin oma otsust sellega, et kuigi ta üldiselt kajastab oma blogis talle kummalisena tunduvaid asju ja oma isiklikku arvamust, siis liiga suure tähelepanu tõttu otsustas ta selle teema keskmest välja astuda ning kustutada kõik teemaga seotud postitused. «Seda tehes ei väida ma, et intsidenti ei ole juhtunud,» kinnitas ta, lisades samas, et juhtunu tõestamine ei ole tema jaoks nii oluline, et ta oleks valmis ette võtma kohtuprotsessi või taluma muid ebameeldivusi.

Mitmel pool kommentaariumis õhku visatud väidetele, nagu oleks müstilist kommentaari võimalik ka Google ajaloost kätte saada, ei saanud kinnitust ei Nordic Aviation ega ka Postimehe toimetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles