Iisrael protestib uusasunduste toodete erimärgistuse vastu ELis

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänekalda okupeeritud alade juudiasunduse veinitootja Amichai Luria näitab oma valdavalt ekspordiks mineva veinipudeli märgistust.
Läänekalda okupeeritud alade juudiasunduse veinitootja Amichai Luria näitab oma valdavalt ekspordiks mineva veinipudeli märgistust. Foto: MENAHEM KAHANA/AFP

Pärast seda, kui Euroopa Liit otsustas lõppenud nädala keskpaigas Iisraeli uusasundustest pärit tooted varustada erimärgisega, on Iisrael selle vastu tugevat protesti väljendanud.

Euroopa Liit võttis kolmapäeval vastu uued juhised nende toodete erimärgistamiseks, mis on toodetud Iisreali uusasundustes, mis on loodud Palestiina aladele – okupeeritud Läänekalda aladele, Ida-Jeruusalemma ja Golani kõrgustikele – illegaalselt pärast 1967. aasta kuuepäevast sõda, vahendab Guardian.

Pärast otsuse vastuvõtmist saatis Iisraeli peaminister Binyamin Netanyahu isikliku pöördumise tervele reale Euroopa Liidu juhtidele, väites, et see otsus on diskrimineeriv, väljendab topeltstandardeid ja julgustab neid jõude, kes soovivad Iisraeli riiki «likvideerida».

Värsked juhised hõlmavad ennekõike Iisraelis toodetud puu- ja juurviljade märgistust – kus erimärgistus saab olema kohustuslik –, mõjutades seeläbi vähem kui ühte protsenti Iisraeli ja EL vahelisest kaubavahetusest, mille kogumaht on 30 miljardit eurot. Teistel Iisraeli uusasundustest pärit toodetel on erimärgistus vabatahtlik.

Euroopa Liidu vanemametnikud põhjendavad otsust sellega, et Euroopa tarbijatel on õigus teada, kust tegelikult tulevad need tooted, mille päritoluriigiks on seniajani märgitud Iisrael. Samas on juudiriigi poliitikud – Netanyahuga eesotsas – seda sammu võrrelnud Natsi-Saksamaaga, viidates, et tegemist on ebamoraalse ja antisemistiliku ettevõtmisega.

Küll aga on otsuse heakskiiduga võtnud vastu enam kui 500 silmapaistvat Iisraeli ühiskonnategelast, kelle hulgas on nii endisi suursaadikuid, parlamendiliikmeid ja Nobeli preemia laureaate, kes andsid oma allkirja ka sellekohasele petitsioonile. Sellega kiidavad nad ELi sammu heaks, nähes selles võimalust rahuleppega edasi minna ning vähendada pingeid iisraellaste ja palestiinlaste vahel.

Kuigi avalikult on EL ametnikud põhjendanud otsust sellega, et erimärgistus aitab tarbijatel selgemaid valikuid teha, on mitmed Euroopa diplomaadid andnud mõista, et selle sammu taga on selge soov survestada Iisraeli rahuleppega edasi liikuma, kuna iisraellaste ja palestiinlaste vaheline vägivald on viimasel kuul nõudnud 90 inimese elu.

Kuigi uutel juhistel saab olema üpris vähe majanduslikku mõju, kannab see väga tugevat poliitilist sõnumit Iisraelile ja märgib viimase aasta jooksul Netanyahu jaoks rahvusvahelisel tasandil teist olulist kaotust. Esimese all viitab Guardian Iraani tuumaleppet, mis oli esimene samm juudiriigi isoleerimiseks rahvusvahelisel tasandil.

2003. aastal kehtestas Euroopa Liit Iisraelist tulevatele toodetele numbrilise koodi, mis võimaldab siinsetel tolliametnikel eristada, millised tootetud tulevad nn rohelise joone piirides asuvatelt aladelt või väljapool seda tegutsevatelt ettevõtetelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles