Lugeja küsib: kas tööandja võib mu tööaega vähendada?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Töötan täistööajaga, aga tööandja pakub mulle selle asemel osalist tööaega. Millised on minu võimalused - kas olen kohustatud pakutava vastu võtma?» uuris lugeja.

Vastab tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Galina Kreintzberg.

Kui tööandja pakub tööaja vähendamist ehk osalise tööajaga töötamist, tuleb tähelepanu pöörata sellele, et töölepingu tingimuste muutmised toimuvad töölepingu seaduse alusel  (edaspidi TLS § 12) vaid poolte kokkuleppel. Kokkulepe eeldab mõlema poole tahet ja nõusolekut töölepingu tingimuste muudatuste osas.

Tööaja muutmisel tasub üle vaadata ka muud olulised tingimused. Näiteks kas koormuse vähenemisega väheneb ka töötasu, kas muutub tööülesannete iseloom jne.  Andmed muutuste kohta peavad olema töötajale arusaadavad. Muudatused peavad olema kirjalikult fikseeritud, soovituslik on lepingu muudatused vormistada lepingu lisana.

Oluline on teada, et osalise tööajaga töötamisel ei kaasne piiranguid iga-aastase puhkuse kestuse osas, tööstaaži arvutamise osas ja muudes tööalastes õigustes.

Kui töötaja ei ole muudatustega nõus, tuleb sellest tööandjat teavitada. Töötaja keeldumine asuda osalise koormusega tööle pole iseenesest aluseks töösuhte erakorraliseks ülesütlemisel. Tööandja võib töölepingu erakorraliselt üles öelda üksnes juhul, kui töösuhte jätkamine kokkulepitud tingimustel muutub võimatuks töömahu vähenemise või töö ümberkorraldamise tõttu ehk tööandjal pole majanduslikel põhjustel enam täistööaega pakkuda. Sellisel juhul öeldakse töösuhe koondamise tõttu üles ja tööandjal on kohustus maksta töötajale hüvitist ühe kuu keskmise töötasu ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles