Ravimata suguhaigus võib põhjustada viljatust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ravimata suguhaigus võib meestel põhjustada nii kroonilisi suguteedepõletikke kui viljatust, rääkis konverentsil «Mees, seks ja arst» Tartu Ülikooli Kliinikumi androloogiakeskuse meestearst Paul Korrovits.


Korrovitsi sõnul on olukord suguhaigustega üsna tõsine, sest neid esineb sageli. Meestel on suguhaigused Eestis aladiagnoositud ja seetõttu ka alaravitud. Pole siis imestada, kui 85 protsenti suguhaigustest avastatakse hoopis naistel, ehkki meestel on seksuaalpartnereid kaks korda rohkem.

Meestearstid panevad südamele, et suguhaigus on korraga vähemalt kahe inimese probleem ja sellega peavad nad kõik koos tegelema. Korrovitsi sõnul on suguhaiguste diagnoosimine tegelikult lihtne ja need alluvad enamasti ka hästi ravile.

Kõige olulisem suguteedepõletik meestel on prostatiit, mida põeb elu jooksul iga teine mees ja mis ei pruugi olla seotud suguhaigustega, kuid võib olla nende tagajärg.

Prostatiiti ehk eesmäärmehaigusi esineb igas eas, rohkem aga siiski aktiivse suguelu perioodil. Vahel kulgeb haigus ilma igasuguste vaevusteta. Asümptomaatiline prostatiit on sageli kroonilise prostatiidi algvorm. Ravi leevendab sümptomeid sageli vaid ajutiselt ja tagajärjeks võib muu hulgas olla ka viljakuse langus.

Suguhaigused ja asümptomaatiline prostatiit esinevad noortel meestel üha sagedamini. Prostatiidi diagnoosimise hetkeks võib suguhaigus olla juba taandunud ja seda ka sümptomaatiliste vormide korral. Kroonilise põletiku ravi on aga juba oluliselt komplitseeritum kui suguhaiguse ravi.

Korrovits rõhutas ennetustegevuste vajalikkust. See kätkeb muu hulgas kaitsevahendite kasutamist suguakti ajal ja meeste teadlikkuse tõstmist. Oluline on õigel ajal kontrolli minna. Uue partneri või kaebuste tekkel on vajalik uus meestearsti konsultatsioon ja lisatestid prostatiidi välistamiseks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles