Lugeja küsib: kas lahtine salat võib olla tervisele ohtlik?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahtistele salatitele kehtivad kindlad nõuded.
Lahtistele salatitele kehtivad kindlad nõuded. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Kuigi suuremates toidupoodides asuvad iseteeninduslikud salatiletid on tehtud tarbijate jaoks äärmiselt mugavaks, tekkis küsimus - kas lahtised salatiletid vastavad tervisekaitsenõuetele?» kirjutas lugeja.

«Taolisi salatilette, kus on võimalik endale meelepärane valik ja kogus kokku panna, leidub nii Prismades kui Rimis (võib-olla kusagil veel). Küsimusi tekitab just see, et kui pagariärides või toidupoodides on toit kas klaasvitriini taga või pakendatud, siis salatiletis on kõik toiduained lahtiselt (inimesed kõnnivad mööda ja köhivad jne). Lahtilõigatud sibul, mis on näiteks Prismas üks valikutest,  imab teatavasti enda sisse väga hästi baktereid ja võib olla väga hea gripilevitaja jne,» oli ta murelik.

Vastab veterinaar- ja toiduameti peaspetsialist Katrin Argus.

Turuleviidav toit peab olema ohutu inimese tervisele ning vastama õigusaktides kehtestatud nõuetele. Toidukäitleja tagab, et tarbijale pakutav toit on ohutu. Selleks, et tarbijale pakkuda ohutud toitu, mõtleb toidukäitleja läbi kõik riskid, mis pakutava toiduga võivad esineda ning mõtleb läbi ka meetmed, millega riske maandada. Kõiki meetmeid, millega tagatakse toidu ohutus, kirjeldab käitleja enesekontrolliplaanis. Toidu ohutust salatilettides maandatakse näiteks läbi järgnevate tegevuste:

  • Salatilettides hoitakse toitu sobival temperatuuril, mis hoiab ära patogeensete mikroorganismide kasvu.
  • Vajadusel pestakse salatiletti pandud toitu (näiteks tomateid),  et eemaldada sellel olev mustus ja bakterid.
  • Jälgitakse pakutava toidu säilimisaega ja organoleptilisi omadusi.
  • Erinevate toitude tõstmiseks on ette nähtud eraldi tõstmisvahendid ning ka tarbijatele antakse salatiletti juures infot, et kasutataks iga toidu juures olevat tõstmisvahendit.
  • Tarbijale antakse infot toidus esinevate allergeenide kohta.
  • Toidu pakendamiseks ettenähtud karbid pannakse salatiletti juurde nii, et on oleks välditud saastumise oht ning kasutatakse karpe, mis sobivad toiduga kokkupuutumiseks.

Veterinaar- ja toiduameti järelevalveametnikud kontrollivad järelevalve käigus, kuidas on käitleja maandanud toiduohutusega seotud riske, kas need on piisavad ja kas need vastavad õigusaktides kehtestatud nõuetele.

Sibulat teatakse immuunsüsteemi tugevdajana ning sellel on antibakteriaalne toime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles