Taanlased kaaluvad autojuhtimise ea langetamist

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taanlased tahavad alandada seadusega paika pandud autojuhtimise iga.
Taanlased tahavad alandada seadusega paika pandud autojuhtimise iga. Foto: SCANPIX

Esmaspäeval esitletud sajast punktist koosneva reformikavaga plaanib Taani paremtsentristliku erakonna Venstre juhitav valitsus muuhulgas alandada ametlikku autojuhtimise iga 17. eluaastani.

Reformikavaga käis valitsus välja pilootprogrammi, mille käigus langetatakse seaduslikku autojuhtimise iga tänaselt 18. eluaastalt 17 aasta peale, vahendab Local. Kava kohaselt võiksid ka 17-aastased autoga sõita, kuid tingimusel, et neil on kõrval mõni kogemustega autojuht.

«Sellest saaksid ennekõike kasu maapiirkondades elavad noored ja kui ema või isa kõrval istub, siis annaks see noorele juhile ka kindlust, et neil on kõrval inimene, keda nad saavad usaldavad,» selgitas majandusminister Troels Lund Poulsen. Lisaks ametliku autojuhtimise ea langetamise kavatsusele, tegi Taani valitsus reformikavas ettepaneku langetada ka ametlikku mopeedi juhtimise iga 16. eluaastalt 15 aasta peale.

Arutelud juhtimisea langetamise üle on Taanis kestnud juba mitu aastat, kuid seni ei ole need saanud valitsuse enamuse toetust. Sel korral on need ettepanekud osa valitsuse võrdlemisi laiapõhjalisest reformikavast.

Sama kavaga soovib valitsus vähendada ka Taani saartevaheliste praamide piletihinda, näiteks inimesed, kes peavad igapäevaselt liikuma Sjællandi ja Fyni saarte vahel, hakkaksid maksma senisest veerandi võrra vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles