Tasub teada: talvise autopesu eripära

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autopesu
Autopesu Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuna õigesti valitud autopesu mängib talvistes tingimustes olulist rolli nii autokere ja värvipinna kaitses kui ka liiklusohutuses, siis jagab Statoili autopesu tootejuht soovitusi talviseks autopesuks.

«Talvisel ajal on auto puhtana hoidmine kindlasti keeruline, kuid väga oluline, kuna teedele puistatav sool, mis on mõeldud lume ja jää eemaldamiseks, ning pigi on auto värvkatet kahjustavad,» räägib Statoili autopesu tootejuht Liina Koit, lisades, et talvel tekib pigi rohkem kui soojal ajal.

«Pigi on autole kahjulik, kuna see seob endaga lakikihile ka naastrehvidest tulnud metallipuru, teedele puistatud liiva ja soola,» märgib Koit. Kui auto on olnud pikka aega pesemata, hakkab see värvipinda kahjustama ning roostet tekitama. Sellest, kas auto on pigine, saab aru kohe pärast pesu autokere katsudes – pigine auto tundub käe all kare. «Pigi koguneb kõige rohkem auto külgedele, tagaosale, ustevahedesse ja rattakoobaste ümbrusesse,» sõnab Statoili autopesu tootejuht.

Nii peaks talvel auto pesemise eesmärk olema mitte niivõrd auto võimalikult kaua ilusa ja puhtana hoidmine, vaid võimalike värvikihi kahjustuste vältimine ning sõiduki kaitsmine korrosiooni eest. «Talvel soovitame lisaks tavalisele pesule valida ka altpesu, kus kõrgsurvega pestakse korralikult puhtaks ka auto põhi, et eemaldada lumi, jää ning eriti oluline – sool, mis on peamine korrosiooni tekitaja,» tähendab Koit.

Kuna pikka aega autolt maha pesemata pigi kahjustab värvkatet ning lõpuks soodustab ka metalli oksüdeerumist ehk roostetamist, siis tuleks tema sõnul talve kindlasti regulaarselt kasutada pigieemaldust. «Kui enne autopesu pigi lahti ei leotata, siis nühitakse pesulas osaliselt lahti ka pigi ning selles sisalduv liiva-soola-metallipuru segu,» sõnab autopesu asjatundja. Selleks, et pigist võimalikult efektiivselt ja autot kahjustamata lahti saada, peaks kasutama spetsiaalset pigieemaldamise kemikaali, mis on saadaval kõikides autopoodidesning tanklakettides, samuti suuremates supermarketites. Vastavalt konkreetse vahendi kasutusjuhendile peaks seda enne pesulasse minekut autole pritsima.

Oluline samm on Statoili autopesu tootejuhi sõnul ka auto vahatamine. «Siin soovitan eelistada püsivahapesu, mis aitab parandada ja säilitada värvi-, kummi-, plast- ja kroomitud pindade seisukorda ja kaitseb õhusaaste, pori ja pigi eest,» märgib ta. Püsivahakiht peab ka kauem vastu ehk selle kaitsetoime kestab pikemat aega. Pärast korralikku pesu ning lakikihi kaitsmist kleepub pinnale ka vähem mustust ning auto edaspidine hooldamine on lihtsam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles