Kristjan Port: oleme muutumas ideaalseks tarbijaks

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplus
Kauplus Foto: Elmo Riik/Sakala

Raadio 2 tehnikakommentaaris sidus Kristjan Port poes käimise vaba tahtega ning märkis, et selles suhtes oleme me muutumas ideaalseks tarbijaks, kes enam ise ei vali, vaid kelle eest tehakse valik ära.

«Kui sul oleks valida kahe kaupluse vahel, ühes on riiulis 24 ja teises kuus moosi, eelistaksid ilmselt suurema valikuga kauplust, sest sa tahad valida – tahad tunda end vabana, mitte olla sunni ohver,» sõnas Kristjan Port Raadio 2 saate Portaal tehnikaminutites, vahendab ERRi teadusportaal Novaator.

«Oleme muutumas ideaalseks tarbijaks,» sõnas Port, selgitades, et ideaalse all peab ta silmas sellist, kes ei vali, vaid kellele valitakse, mida ta peab ostma. «Teeme kõik, et see protsess jätkuks,» lisas Port, lisades, et juba praegu eksisteerib terve rida rakendusi, mis ütlevatele miljonitele vaba tahte omanikele, millist filmi võiks ta vaadata, millist raamatut just temal tasuks lugeda, mida täna süüa või kui palju peaks seekord trenni tegema.

«Värskeimaks tõendiks juhtuvale on katse panna IBMi superarvuti ja tarkvara platvorm Watson ennustama, milliseid kaupu vahetavad saabuval ostuhooajal inimesed raha vastu, kirjeldas Port, lisades, et seeläbi loeb IBM läbi miljonid sotsiaalmeedia sõnumid ja mujal veebikeskkonnas räägitu ning püüab lugeda ridade vahelt seda, mida inimesed isegi veel ei tea, vaid alles arutavad.

«Järgmine kord, kui poodi lähed, ulatab müüja Watson sulle just selle moosi, mida sa tahtsid, kuigi ise polnud selles kindel,» tähendas Port, märkides, et selline situatsioon märgib võiduolukorda nii tarbijale kui poepidajale ning elu ongi lihtsam ilma pead piinava küsimuseta vabaduse võimalusest.

Refereeritud tehnoloogiakommentaari saab täismahus lugeda ERRi teadusportaalist Novaator.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles