Traditsiooniline Läti jõuluretsept: herned suitsulihaga

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hallid herned suitsulihaga. Pilt on illustreeriv.
Hallid herned suitsulihaga. Pilt on illustreeriv. Foto: Vida Press

Lätlased usuvad, et herneste söömine jõulude ajal toob head õnne ja rikkust järgmisse aastasse. Riia turismiarendusbüroo toob välja ühe traditsioonilise retsepti lätlaste jõululaualt.

Koostisained

  • 500 g halle herneid
  • 300–400 g suitsutatud sea rinnatükki või mis tahes muud suitsuliha
  • 2 keskmist sibulat
  • vett
  • maitseaineid (soola, pipart)
  • veidi keefiri

Valmistamine (120 min)

Pange herned 4–5 tunniks või võimaluse korral kogu ööks vette likku.

Valage hernestelt vesi ära ning pange pott puhta veega keema. Kallake herned potti, lisage lusikatäis soola ning laske hernestel vähemalt 1,5–2 tundi keeda. Kui vesi on peaaegu aurustunud, võite lisada natuke keevat vett. Aeg-ajalt on soovitatav riisuda potis tekkivat vahtu.

Samal ajal lõigake liha kuubikuteks ja hakkige sibul, pange need kuumaks aetud pannile praadima. Kui sibul ja liha on pruunistunud, riputage peale musta pipart, segage kõik läbi ja oodake, kuni herned on keenud. Kui herned on pehmeks keenud, valage ära kogu vedelik ning lisage praetud liha ja sibul. Segage kõik kokku, hautage mõni minut ning toit ongi serveerimiseks valmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles